Mnogi dokumenti fotografisani

Curenje tajnih i obavještajnih podataka: Pentagon uznemiren, potraga za "krticom"

  • Извор: Агенције
  • 10.04.2023. 08:38

Amerika traga za osobom koja je odgovorna za nedavno curenje tajnih vojnih i obavještajnih podataka, a zapadni bezbjednosni stručnjaci i američki zvaničnici smatraju da je u pitanju neko iz SAD.

Istraga je fokusirana na pretpostavku da su dokumenta procurjela iz SAD, pošto su mnogi objavljeni dokumenti bili samo u američkim rukama – rekao je Rojtersu bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.

Bijela kuća i Pentagon ne mogu da potvrde izvještaje o mogućem prenosu podataka

Bijela kuća i Pentagon ne mogu da potvrde izvještaje o mogućem prenosu podataka


Mnogi dokumenti su fotografisani, što sugeriše da je to namjerno izveo neko ko je želio da našteti naporima Ukrajine, SAD i NATO, izjavio je ranije Malroj.

Nova serija povjerljivih dokumenata u kojima se detaljno opisuju tajni detalji američkih nacionalnih bezbjednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka do Kine, pojavila se u petak na društvenim mrežama, što je dodatno uznemirilo Pentagon i doprinijelo previranjima u kojima se našla Bajdenova administracija, prenio je Njujork tajms.

"Patriot" i rakete za "hajmars": Pentagon otkrio detalje novog paketa vojne pomoći za Ukrajinu


Prema pisanju tog lista, analitičari upućeni u razmjere curenja poverljivih informacija kažu da je po svemu sudeći objavljeno više od 100 dokumenata, što bi, u zavisnosti od stepena tajnosti, moglo da bude veoma štetno.

Istražitelji trenutno operišu sa četiri ili pet mogućih teorija, prenosi Blic.

Bijela kuća priznala: Abramsi su neupotrebljivi u Ukrajini

Bijela kuća priznala: Abramsi su neupotrebljivi u Ukrajini


Prema jednoj teoriji, pretpostavlja se da iza curenja podataka stoji nezadovoljna osoba koja je zaposlena u američkoj obaveštajnoj agenciji.

U drugoj teoriji se smatra da je za curenje dokumenata odgovorna “krtica”, koja je aktivno željela da nanese štetu američkim bezbjednosnim interesima.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм