Akt o javnom redu

Da im se ne prelije iz Francuske: Britanska policija dobila veća ovlašćenja!

  • Извор: Агенције
  • 03.07.2023. 08:36

Britanska policija dobila je nova, proširena ovlašćenja koja stupaju na snagu danas, a prema kojima će aktivisti koji protestima zaustavljaju saobraćaj i velike građevinske radove biti kažnjeni i momentalno premješteni, javlja AP.

Vlasti kažu da bi se, prema novom Aktu o javnom redu, demonstranti koji budu proglašeni krivim za kopanje podzemnih tunela radi ometanja izgradnje novih infrastrukturnih objekata, mogli suočiti sa tri godine zatvora.

Mirnija noć u Francuskoj, Makron održao hitan sastanak Vlade

Mirnija noć u Francuskoj, Makron održao hitan sastanak Vlade

Svako ko bude proglašen krivim za ometanje velikog transportnog projekta mogao bi biti osuđen na zatvor do šest mjeseci.

Zakonodavci su u više navrata kritikovali ekološke protestne organizacije, uključujući "Džast stop oil" i "Ekstinšn rebelion", organizacije koje su nastojale da podignu svijest o hitnosti klimatskih promjena organizovanjem višestrukih skupova visokog profila na najprometnijim autoputevima i putevima.

Njihovi protesti posljednjih godina često su izazivali ozbiljne smetnje za vozače.

Zaharova o nemirima u Francuskoj: Imaginarna tolerancija se ruši pred našim očima

Zaharova o nemirima u Francuskoj: Imaginarna tolerancija se ruši pred našim očima

Kritičari ove odluke tvrde da pooštreni zakoni predstavljaju prijetnju za pravo na okupljanje, ali britanski zvaničnici kažu da bi te jmere trebalo da spriječe "sebičnu manjinu" da remeti život većine.

"Javnosti je dosta što im živote remete sebični demonstranti. Haos koji smo vidjeli na našim ulicama bio je skandal", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejvermen.

Paljevine na 871 lokalitetu javnih površina u Francuskoj, izgorjelo 577 automobila

Paljevine na 871 lokalitetu javnih površina u Francuskoj, izgorjelo 577 automobila

AP podsjeća da su stotine demonstranata uhapšene prošle godine u Velikoj Britaniji zbog blokiranja glavnih puteva i mostova. Mnogi aktivisti su protestovali tako što su sjedeli nasred puteva ili su sebe zalijepili za kolovoz kako bi policiji otežali da ih ukloni. Takav način demonstriranja je izazovan i skup za snage reda, primjećuje agencija.

Пратите нас и путем Вибера