Пентагон

Да ли је украдено оружје које је САД послало Украјини?

  • Извор: Агенције
  • 11.01.2024. 16:57

Више од милијарду долара вриједне војне помоћи коју су САД послале Украјини, амерички званичници нису правилно испратили, наводи се у извјештају Пентагона.

Према писању Њујорк тајмса, закључци Пентагона изазивају забринутост да су вриједни пројектили, дронови и уређаји за ноћно осматрање украдени или прокријумчарени, у тренутку када Конгрес расправља о томе да ли да пошаље додатну војну помоћ Украјини.

У самом извјештају се наводе докази о томе да ли је неко оружје злоупотребљено након што је отпремљено у Пољску одакле је послато у Украјину.

"Било је ван наших могућности да утврдимо да ли је дошло до преусмјеравања такве помоћи", пише у извјештају.

Међутим, откривено је да амерички одбрамбени званичници и дипломате у Вашингтону и Европи нису успјели да обрачунају скоро 40.000 комада оружја које је по закону требало помно пратити јер их њихова осјетљива технологија и релативно мала величина чине привлачним за кријумчаре оружја, пише амерички лист.

Из Пентагона истичу да велики број комада оружја које је нестало "може повећати ризик од крађе или преусмјеравања".

Наоружање које се разматра у извјештају представља само мали дио од око 50 милијарди долара вриједне војне опреме коју су Сједињене Државе послале Украјини од 2014. године, када је Русија анектирала Крим.

Пратите нас и путем Вибера