Kako je austrijska političarka uzburkala krv jugonostaličara

Da li nova gradonačelnica Graca zaista drži Titovu sliku na stolu?

  • Извор: Телеграф
  • 05.10.2021. 16:24

Pod naslovom "Kako je Elke Kahr uzburkala krv jugonostalgičara", austrijski dnevni list Kurier u utorak izvještava o intervjuu predsjednice Komunističke stranke Austrije (KPÖ) i pobjednice lokalnih izbora u Gracu 26. septembra za hrvatski RTL, koji ne samo da je uzbunio duhove u "regiji, koja je jednom bila socijalistička" nego i izazvao eksploziju lajkova i komentara na društvenim mrežama.

List piše kako je hrvatski RTL u svom ekskluzivnom prilogu Elke Kahr predstavio kao "komunistkinju koja je na kraju svoje karijere pomela konkurenciju". U nastavku ističe kako je jedan detalj u intervjuu iz radnog okruženja vjerovatno buduće gradonačelnice Graca, koja će uskoro proslaviti 60. rođendan, "pošteno uzburkala krv jugonostalgičara" i citira ga: "Kao komunista iz stranih filmova puši u kancelariju, drži na svom stolu sliku Tita i Jovanke i ozbiljno vjeruje u Marksove ideale“.

Ta je izjava, prema pisanju austrijskog lista, izazvala "ogromnu aktivnost na Fejsbuku, na bivšem jugoslovenskom prostoru".

Isti izvor u nastavku citira i izjavu šefice austrijskih komunista Kahr: "Tito mi je već od djetinjstva bio pojam. Zahvaljujući njemu, Jugoslavija, prije svega zemlje u tom dijelu Evrope, bile su najbliže mojim idealima".

Austrijski list, ali i drugi domaći mediji, nakon uzbune na društvenim mrežama zbog navoda da Elke Kahr na svom radnom stolu drži sliku Tita i Jovanke, pokušali su da provjere tačnost RTL-ovih navoda i u ponedjeljak su od šefice austrijskih komunista na upit "Je li to tačno?“ dobili sljedeći odgovor: "Dakle, Titovu sliku nemam na svom pisaćem stolu. Ali tačno je da sam je jednom dobila na dar od jedne gastarbajterke."

Kahr je, osvrnuvši se na sadržajni dio razgovora, rekla kako je za nju "prije svega najzanimljiviji bio put izvanblokovske Jugoslavije", napomenuvši kako o tome i druge treba pitati.

"Mnogi to tako vide", konstatovala je čelnica KPÖ Grac.

"Kurier" na kraju članka podseća kako je Elke Kahr na lokalnim izborima 26. septembra u Gracu sa svojim KPÖ-om trijumfovala, izazvavši potres na austrijskoj političkoj sceni, koji se osjetio daleko izvan granica Austrije.

Isti izvor navodi kako je KPÖ u Gracu poznat po "nebirokratskom pristupu" socijalnoj politici i nesklon je ideološkim raspravama.

Potvrda tome je, prema pisanju lista, da je samo 2020. godine Kahr sa svojim stranačkim kolegama u posebno utemeljen Socijalni fond stranke za pomoć i potporu siromašnih i ljudi u nevolji u glavnom gradu austrijske pokrajine Štajerske Gracu i ostatku Štajerske izdvojila 183.000 evra.

List na kraju takođe pojašnjava kako su komunisti Graca uveli pravilo da svaki mandatar KPÖ-a od svoje „političke gaže“ može da zadrži samo trećinu iznosa. Preostale dve trećine idu u Socijalni fond za siromašne i ljude u nevolji, koji su se nedavno komunistima odužili poklonivši im svoj glas na lokalnim izborima.

KPÖ Grac na lokalnim izborima s osvojenih 28,8 posto glasova birača odnosno gotovo trećinom biračkog tijela postao je prva, najjača politička sila u glavnom gradu pokrajine Štajerske i drugom najvećem austrijskom gradu.

Inače, Elke je ušla u politiku sa 17 godina. Bila je gradski većnik u Gracu od 2005, a od juna 2016 do aprila 2017, obavljala je funkciju zamjenika gradonačelnika.

U intervjuu za RTL je navela da je više puta kao dijete posjetila Jugoslaviju, koja se, prema njenom mišljenju "raspala na najtužniji mogući način".

- Ja ću ovih dana napuniti 60 godina i za Tita znam još od djetinjstva, nekoliko sam puta još kao dijete bila u Jugoslaviji. Za mene se ta država raspala na najtužniji mogući način. Jasno da nije bilo sve savršeno, ali Tito je bio okvir koji je sve to povezao, meni se čini da za vrijeme Jugoslavije nije bilo toliko bitno jesi Bosanac, Crnogorac, Hrvat, Slovenac, Srbin, postojao je okvir koji je povezao različite kulture, različite religije i to je napravio upravo Tito. Za mene je od svih bivših socijalističkih država u ovom dijelu Evrope, Jugoslavija bila najbliže tom mom idealu - rekla je Elke za RTL.

(Telegraf.rs)


Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.