Zbog narkomanije i prostitucije

Đaci u Parizu pod pratnjom policije

  • Извор: СРНА
  • 16.01.2023. 16:15

Neki učenici u Parizu idu u školu u pratnji policije, jer su narkomanija i prostitucija sve prisutniji u glavnom gradu Francuske.

Policijska pratnja data je roditeljima koji vode svoju djecu u Osnovnu školu "Šarl Ermi", a razlog je zabrinjavajući rasta broja prestupnika koji su primijećeni u blizini školskog dvorišta.

Povećana prisutnost dilera droge, prostitutki i zavisnika od droga stvorila je osjećaj nesigurnosti u okrugu, pri čemu se roditelji boje za sigurnost svoje djece.

U razgovoru za francusku televizijsku stanicu "BFM TV", rukovodioci ugrožene osnovne škole navode da je situacija teška za porodice učenika.

Roditelji su za list "Parizijen" govorili o "zastrašujućim uslovima", otkrivši da su njihova djeca vidjela osobe koje se drogiraju i prostituišu.

"Djeca već znaju šta znači riječ `krek`", navode roditelji.

Inicijativa za policijsku zaštitu mogla bi biti proširena i na druge škole, ako se glavna mjesta za prodaju droge u okrugu "presele" u ta područja.

Glavni grad Francuske ima "epidemiju" nakromanije zbog sve većeg broja korisnika "kreka", koji žive na njegovim ulicama.

Procjenjuje se da u Francuskoj 40.000 do 44.000 ljudi redovno konzumira drogu koja izaziva zavisnost.

Kriza koja je započela osamdesetih godina prošlog vijeka donekle se ublažila u posljednjih desetak godina, a sada je ponovno izbila na površinu, kako su se sjeverna predgrađa francuske prijestonice džentrifikovala, odnosno kako je došlo do sloma autohtone građanske kulture i siromašenja.

Brojni izvještaji u francuskim medijima pokazuju da se stotine beskućnika, zavisnika od "kreka", okupljaju u parkovima i drugim javnim prostorima na sjeveroistoku glavnog grada. 

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.