Најважнији дан

Данас "супер уторак“ - шта он означава у трци за предсједничке изборе у САД

  • 05.03.2024. 07:05

Такозвани "Супер уторак" је најважнији дан до сада у трци за америчке предсједничке изборе који се одржавају у новембру ове године.

Данас ће бирачи у 15 савезних држава и једноj територији ван САД-а бирати кандидате за предсједника.

То би требало понудити увид у снаге и потенцијалне слабости Џозефа Бајдена и Доналда Трампа док два љута ривала хрле према реваншу на изборима.

Што је супер уторак?

Супер уторак је дан када већина савезних држава гласа у календару предсједничких избора.

Избори за номинацију одржаће се у Алабами, Аљасци, Аркансасу, Калифорнији, Колораду, Мејну, Масашусетсу, Минесоти, Сјеверној Каролини, Оклахоми, Тенесију, Тексасу, Јути, Вермонту, Вирџинији и америчкој територији Америчка Самоа.

Републикански избори одржаће се у свих ових 15 држава, док ће демократи гласати у истим државама осим Аљаске. Такође ћемо добити резултате демократског избора у Ајови.

На темељу резултата сваког избора, страначки званичници познати као делегати додјељују се најбољим кандидатима. Потребан је одређен број изасланика за формално именовање кандидата на конвенцији сваке странке овог љета, преноси Кликс.

Додик и Лукић поново заједно пред Судом БиХ 6. марта

Додик и Лукић поново заједно пред Судом БиХ 6. марта

Отприлике једна трећина укупног броја делегата - 865 републиканаца и најмање 1.420 демократа - могу се изборити за "Супер уторак".

Трампова кампања је пројектовала да ће освојити најмање 773 делегата на тај дан и освојити номинацију касније у марту. Тренутно има процијењених 244 делегата, док његова републиканска супарница Ники Хејли има 43.

За освајање републиканске номинације потребно је минимално 1.215 делегата, док је за демократе 1.968 магична бројка.

Доналд Трамп, републикански фаворит, се нада да ће коначно избацити свог посљедњег преосталог супарника из трке Ники Хејли.

С друге стране, Бајденова кампања доживјела је неуспјех у Мичигану 27. фебруара када се 13 одсто бирача прогласило "неопредијељенима" усред кампање за регистрацију гласачког листића због предсједникове подршке Израелу због рата у Гази.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска