Lombardija

Desničari zaustavili pretvaranje kapele u džamiju

  • 29.10.2018. 15:37

Napore muslimanskog udruženja da nekadašnju bolničku kapelu u italijanskom gradu Bergamu pretvore u džamiju zaustavila je desničarska stranka Liga.

Ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon što je jedna muslimanska grupa uspjela da nadmaši Rumunsku pravoslavnu crkvu i da najbolju ponudu za kapelu u Bergamu tokom aukcije koju je organizovala lokalna bolnica.

Međutim, na skupu u Lombardiji lideri desničarske stranke Liga najavili su da će zaustaviti prodaju kapele, pozivajući se na zakon iz 2004. godine koji dozvoljava intervenisanje stranke u zaštiti kulturnih lokacija u zemlji. 

Predsjednik Lombardije Atilio Fontana, inače član Lige, napisao je na svom tviter nalogu da "on nikada ne bi stavio crkvu na prodaju“ i da je „iznenađen da bolničko rukovodstvo nije shvatilo koliko je to osetljivo pitanje". 

"Međutim, mi ćemo iskoristiti naše pravo na prvo odbijanje za prodaju i neće biti prostora za bilo kakvu žalbu", dodao je on. 

Ranije ove godine, lider ove stranke Mateo Salvini upozorio je da islamizacija preti da postane nadmoćna u Italiji i da kao rezultat toga italijanska istorija i kultura mogu biti iskorjenjene. 

Od muslimanske grupe iz Bergama nije bilo odgovora. 

Islamska udruženja izrazila su zabrinutost zbog ograničenja izgradnje objekata navodeći da je skoro nemoguće dobiti dozvole za izgradnju džamija. 

Rimokatolička crkva dominantna je u Italiji u kojoj živi mali broj muslimana, koji će do 2020. godine činiti 4,9 odsto stanovništva zemlje. Ova procjena iznosila je 3,7 odsto u 2010. godini, prema istraživačkom centru Pju iz Vašingtona.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм