Di-džejevi puštaju muziku u manastiru, crkva traži da se kazne odgovorni

  • Извор: Sputnjik
  • 08.02.2022. 10:23

Pravoslavni manastir Panagija Sumela, izgrađen krajem 4. - početkom 5. vijeka u turskoj provinciji Trabzon našao se u centru skandala prošle nedjelje. Ruska pravoslavna crkva je čak reagovala.

Bez obzira na to što je manastir zatvoren zbog restauracije i mogućnosti odrona, lokalne vlasti su dale odobrenje trojici di-džejeva da snime reklamu za ovu pravoslavnu svetinju.

Prema riječima jednog od umjetnika, oni su željeli da predstave manastir Sumela na drugačiji način - uz pomoć energije muzike. Međutim, uspjeli su samo da izazovu veliko negodovanje, uključujući i Ruske pravoslavne crkve.

"Danas je vjerski sklad u toj zemlji ponovo narušen: u glavnoj istorijskoj svetinji pontijskih Grka, manastiru Panagija Sumela u Trapezundu, lokalne vlasti su dozvolile otvaranje diskoteke, izjavio je šef odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

On je primijetio da su vlasti to dozvolile kako bi privukle turiste.

"Siguran sam da ruski turisti, koji predstavljaju većinu turista koji posjećuju Tursku, nikada ne bi odobrili ovakvo cinično gaženje hrišćanske svetinje. U Rusiji takav odnos prema hramu ili džamiji dovodi do kažnjavanja odgovornih. Zadovoljstvo je videti da bar predstavnici lokalnog stanovništva i turističkog biznisa protestuju zbog onoga što se desilo", dodao je visoki zvaničnik ruske crkve.



Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм