Kongres Komunističke partije

Đinping: Želimo poboljšati učešće u globalnoj inicijativi za bezbjednost

  • Извор: СРНА
  • 16.10.2022. 08:56

Kina mora da osigura nacionalnu bezbjednost i socijalnu stabilnost, rekao je danas kineski predsjednik Si Đinping na otvaranju kongresa Komunističke partije Kine u Pekingu.

"Kina želi da poboljša učešće u globalnoj inicijativi za bezbjednost", rekao je Si pred oko 2.000 delegata.

Kineski predsjednik se u svom govoru, koji je trajao manje od dva sata, osvrnuo na pandemiju virusa korona i pozvao na ubrzanje izgradnje i jačanje vojske svjetske klase.

On je ponovio podršku privatnom sektoru, rekavši da tržišta moraju da igraju ključnu ulogu.

Najveći aplauz je uslijedio kada je Si ponovio protivljenje nezavisnosti Tajvana.

"Odlučno smo vodili veliku borbu protiv separatizma i uplitanja, pokazujući našu snažnu odlučnost i sposobnost da zaštitimo državni suverenitet i teritorijalni integritet i suprotstavimo se nezavisnosti Tajvana", rekao je Si.

On je najavio da će Kina ubrzati "izgradnju vojske svjetske klase i ojačati svoju sposobnost da izgradi mogućnosti strateškog odvraćanja".

Si je pozvao na jačanje sposobnosti za održavanje nacionalne bezbjednosti, obezbeđivanje snabdijevanja hranom i energijom, osiguranje lanaca snabdijevanja, poboljšanje sposobnosti suočavanja sa katastrofama i zaštitu ličnih podataka.

"Moramo izgraditi socijalistički tržišni ekonomski sistem na visokom nivou, nepokolebljivo konsolidovati i razvijati sistem javnog vlasništva, podsticati i podržavati razvoj privatne ekonomije, dati značaj odlučujućoj ulozi tržišta u raspodjeli resursa, kao i Vladi", rekao je Si.

Očekuje se da će Si osvojiti i treći predsjednički mandat na Kongresu Komunističke partije Kine, koji će trajati sedam dana, čime će zacementirati svoje mjesto najmoćnijeg vladara od Mao Cetunga.

Kongres je počeo u Velikoj narodnoj dvorani na zapadnoj strani Trga Tjenanmen pod jakim mjerama bezbjednosti.