Појели ситан плод

Дјеца брала биљке у вртићу па завршила у болници

  • Извор: Телеграф
  • 25.03.2024. 08:51

Шесторо дјеце појело је ситан плод биљке која подсјећа на љубичасту вистерију у вртићу у Мађарској и разбољело се, због чега су завршили у болници. Дрво биљке пролази кроз ограду дворишта установе, одакле су је дјеца брала и појела. Међутим, испоставило се да је ријеч о плавој (љубичастој) вистерији, која може бити отровна!

До инцидента је дошло у вртићу у мјесту Пилисборојено. Дјеца су се разбољела и почела да повраћају, због чега су васпитачице одмах позвале Хитну помоћ.

Болничари су прегледали дјецу и на крају је двоје мале дјеце морало да да буде превезено у болницу, док је један дјечак послат кући. До следећег дана, сва дјеца су била боље.

Градоначелник је објавио да покреће дисциплински поступак након инцидента.

Баба Марта - сви сте чули за њу, а ово је старо вјеровање о њој

Баба Марта - сви сте чули за њу, а ово је старо вјеровање о њој

"Законски, службени, темељни поступак треба да открије како, под којим околностима и ко је одговоран за то што је у дворишту вртића пронађена биљка која представља опасност по здравље", написао је он.

Љубичаста вистерија се, међутим, не налази на листи упозорења Националног центра за јавно здравље на отровне биљке, али према ријечима токсиколога, може да изазове болест код дјеце, али није штетна.

Аутомеханичар савјетује: Ако чујете овај звук одмах станите

Аутомеханичар савјетује: Ако чујете овај звук одмах станите

Медији пишу да је биљку и све њене плодове из баште уклонило особље за одржавање. Током недјеље башту ће прегледати баштован и ботаничар.

Ово је други случај тровања у установи Пилисборосјено за неколико недјеља, пошто је у фебруару петоро дјеце у доручку умјесто шећера у праху имало средства за чишћење.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.