Tajland

Dječaci i dalje zaglavljeni u pećini, Češka nudi vatrogasne pumpe

  • 04.07.2018. 18:23

Češki premijer Andrej Babiš ponudio je da Češka pošalje na Tajland moćne vatrogasne pumpe koje su u zemlji korišćene u vrijeme poplava i češke vatrogasce.

Oni bi trebalo da pomognu da se spasu dječaci iz fudbalskog tima zarobljeni u pećini u Tajlandu.

"Razgovarao sam sa vlasnikom preduzeća Sigma. Naše pumpe su najbolje na svijetu a nakon poplava državne rezerve imaju četiri pumpe kapaciteta 400 litara u sekundi, naši vatrogasci umiju savršeno da njima rukuju. Pozvao sam otpravnika poslova tajlandske ambasade i ponudio pomoć vlade dječacima zarobljenim u pećini", naveo je na Tviteru Babiš. 

Češki vatrogasci spremni su da krenu u pomoć dječacima čije peripetije i još neizvjesnu akciju spasavanja prati čitav svijet i pošalju pumpe u roku od 48 sati, ali moraju da čekaju da se od njih pomoć zvanično traži. 

"Vidi se da u pećini koriste pumpe malog kapaciteta, naše bi pomogle da se izrazito smanji nivo vode u pećini. Pokazale su se odlično tokom poplava kada su ispumpavale vodu iz ogromnih laguna. Dvije pumpe bi za jedan sat ispumpale 3.600 kubnih metara vode. Kada bi se smanjiio nivo vode mogli bi ze nekoliko dana da dječake izvuku", kazao je vlasnik fabrike Sigma Milan Šimonovski tabloidu Blesk. 

Za sada nije jasno kako će 12 dječaka i njihov trener biti evakuisani iz pećine, jer varijantu da izađu uz pomoć ronilaca komplikuje to što neki od njih ne umiju da plivaju.

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм