Australija

Dječak (13) uhapšen zbog tuče s vršnjakom, smjestili ga u samicu

  • Извор: Индекс
  • 15.03.2023. 09:14

Trinaestogodišnji dječak iz Kvinslenda u Australiji proveo je 45 dana u samici dok je boravio u pritvoru kaznionice za mlade u Taunsvilu.

Nakon 60 dana u pritvoru, dječak je pušten, ali uslovno. Pritvoren je zbog tuče s vršnjakom.

Ovaj pravosudni slučaj je izazvao zabrinutost zbog ljudskih prava u Kvinslendu.

Pretpostavlja se da je 13-godišnjak proveo 22 uzastopna dana u samici. Šef za ljudska prava Kvinslenda Skot Mekdugal kaže da su u ovom slučaju možda prekršeni državni zakoni.

Dječak, dok je bio u pritvorskom centru, napravio je vodom iz WC-a poplavu u svojoj ćeliji nakon što mu je uskraćena voda za piće, rekao je za "BBC" dječakov advokat Tim Grau. 

Grau kaže da njegov mladi klijent nema ozbiljnu kriminalnu prošlost, a pritvoren je na vrlo okrutan način. 

Advokat kaže da ne zna zašto je dječak toliko dugo bio u samici, ali sumnja da je to zbog nedostatka osoblja u kaznionici za mlade.

Navodi da je u pritvoru za mlade više od 80 djece.

"Ako je moj klijent bio u samici zbog nedostatka osoblja, onda se može pretpostaviti da su i druga djeca ondje u istoj situaciji. Možda je to češće nego što smo mislili", rekao je advokat.

Dječak je prije dolaska u kaznionicu za mlade čak šest dana proveo u zatvoru za odrasle. Prošle sedmice je pušten uz usmenu opomenu. 

Nije jedini slučaj

Odvojeni nedavni slučaj takođe je izazvao zabrinutost zbog ljudskih prava u pogledu pravosudnog sistema za mlade u Kvinnslendu, koji je trenutno u reformi.

U februaru se pokazalo da je 13-godišnji dječak iz Kvinslenda s poteškoćama u razvoju proveo 78 dana zatvoren u ćeliji 20 sati dnevno.

"S obzirom na zakone koji se donose u Kvinslendu, a kojima je jasna namjera zatvoriti više djece, postaje još važnije da vlada hitno razvije koherentan plan za sprječavanje ulaska djece u sistem kaznenog pravosuđa. Brinem se da povećanjem pritiska na sistem rizikujemo normalizaciju zlostavljanja djece", rekao je za "BBC" aktivista za ljudska prava Mekdugal.

Ministarstvo priznaje da se u kaznionicama za mlade koriste samice

U izjavi za "BBC", portparol ministarstva za djecu, mladež i multikulturalna pitanja Kvinslenda rekao je da se zatvaranje u samicu ili "odvajanje" rijetko kada koristi, ali da se koristi kada kaznionica nema drugog izbora.

"Samica je osmišljena da osigura sigurnost osoblja i mladih u svakom trenutku. Tokom odvajanja, mladi ljudi mogu primati posjete i koristiti usluge stručne podrške.

Takođe, mogu koristiti obrazovne materijale, telefon i rekreirati se", stoji u odgovoru ministarstva, prenosi "Index.hr".

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)