Upozorenje za roditelje

Dječak gotovo preminuo nakon što se ozlijedio metalnom slamkom

  • Извор: Кликс
  • 14.09.2022. 14:22

Četverogodišnji dječak po imenu Charlie DeFraia iz SAD-a gotovo je preminuo kada mu je metalna slamka probila vitalnu arteriju u grlu, privremeno prekinuvši dotok krvi u njegov mozak.

Dječak je pao preko ruba ograde dok je pio sok pomoću metalne slamke, koja mu je probila grlo, piše Today.

Kada su roditelji izašli i vidjeli sinovo lice obliveno krvlju, isprva su mislili da se ugrizao za jezik. No kad je stigla hitna pomoć, postalo je jasno da je dječakov gubitak krvi posljedica teže ozljede.

"Nismo mu mogli izmjeriti pritisak. Skoro je iskrvario", rekao je za Today dr. Richard Scriven, šef pedijatrijske traume u bolnici Stony Brook.

Doktori su utvrdili da je dječak pretrpio ozljedu unutarnje karotidne arterije, jednog od glavnih putova koji opskrbljuju mozak krvlju i kisikom. Uspjeli su zaustaviti krvarenje tako što su ranu omotali gazom, ali popravak arterije bio je izazov.

Nakon što su liječnici uspjeli locirati izvor krvarenja, morali su razmišljati izvan okvira. Tako su došli na ideju da umetnu tanku cjevčicu u arteriju u bedru i gurnu je kroz krvožilni sustav do rane na vratu. Zatim su stvorili potpuno novu karotidnu arteriju unutar Charliejeve stare karotidne arterije, koristeći stentove za zaustavljanje krvarenja i vraćanje protoka krvi u mozak. Zahvat je trajao samo 45 minuta, a nakon sedam dana u medicinski induciranoj komi dječak se počeo oporavljati.

Njegova majka je odlučila da zauvijek odustane od metalnih slamki.

Тагови: