Iran

Dječak rođen bez polnog organa

  • Извор: Блиц
  • 17.10.2022. 20:40

Dječak u Iranu rođen je bez polnog organa. Stanje koje se medicinski naziva afalija - riječ je o izuzetno rijetkom stanju, a do sada je manje od 100 takvih slučajeva dokumentovano u medicinskoj literaturi.

Beba koja je imala 14 mjeseci kada je ovaj slučaj objavljen u medicinskom časopisu, još je imala netaknut skrotum i dva testisa.

Mokrila je kroz anus kao rezultat izuzetno rijetke anomalije, piše "Daily Mail".

Afalija se javlja kada se genitalije ne mogu normalno razviti u materici tokom prvih nekoliko mjeseci trudnoće. To je sličan proces koji uzrokuje i difaliju, kada se dječaci rađaju sa dva penisa.

Ljekari koji su prijavili slučaj časopisu "Radiology Case Reports" rekli su da je dječak rođen "dobrog opšteg stanja". Njegova majka, koja takođe nije imenovana, nije prijavila bilo kakve probleme tokom trudnoće.

Specijalni testovi sprovedeni mjesecima nakon njegovog rođenja omogućili su lekarima da utvrde kako funkcioniše njegov jedinstveni urinarni sistem. Specijalni test otkrio je fistulu, abnormalnu vezu između bešike i rektuma.

Hirurzi danas ovakve slučajeve liječe zahvatom poznatom kao faloplastika. Može im se ugradiit i uretra, a ljekari ponovo povezuju urinarni sistem.

Ali u ovom slučaju, lekari predlažu promjenu pola i operaciju kojom bi se kreirao ženski polni organ. Oni takođe preporučuju terapiju estrogenom tokom puberteta kako bi se suzbile promjene u tijelu djetete kao što su razvoj dlaka na licu i produbljivanje glasa sve kako bi se on prilagodio novom polu.

Pojedine društvene organizacije kritikuju takav prijedlog tvrdeći da on nije zasnovan na medicinskim razlozima.

Napomene radi, stručnjaci sa Zahedan univerziteta nisu potvrdili da li će dječak ići na operaciju pola.

Dječaci rođeni sa afalijom poznati su i kao interseksualci.

Procijenjeno je da se afalija javlja samo jednom na svakih 10 do 30 miliona porođaja.

Međutim, neki stručnjaci vjeruju da se slučajevi nedovoljno prijavljuju zbog društvene stigme u pojedinim nekim dijelovima svijeta.

Naučnici ne znaju šta izaziva pojavu afalije u materici, piše "Žena Blic".

Тагови: