Austrija

Djeci dali pogrešne vakcine: Umjesto Repevaksa dobili Gardasil9

 • Izvor: mondo
 • 09.11.2022.12:17

Roditeljima djece drugog razreda jedne od osnovnih škola u Halajnu u austrijskoj pokrajini Salcburg, stiglo je u srijedu hitno obavještenje nadležnih pokrajinskih organa da su njihova djeca greškom vakcinisana pogrešnom vakcinom, javila je austrijska televizija ORF i drugi domaći mediji.

Roditelji su u šoku i stavljena im je na raspolaganje psihološka pomoć, kao i odmah uspostavljena telefonska linija na kojoj mogu dobiti dodatne informacije i odgovore na svoja pitanja od stručnjaka za vakcine.

A pitanja, tačnije, pitanje, je samo jedno: Kako je uopšte došlo do promjene vakcine, zbog čega su njihova djeca umjesto kombinovanog Repevaksa protiv dječije paralize, difterije, tetanusa i velikog kašlja, dobila vakcinu Gardasil 9 protiv humanog papiloma virusa (HPV)?

Čak 33 učenika drugog razreda osnovne škole primila su pogrešnu vakcinu protiv HPV-a. Dakle, 7-godišnjaci. Vakcina se inače preporučuje djevojčicama i dječacima u 8. razredu osnovne škole i mladima do 25 godina, kako bi se smanjio rizik od HPV infekcije i razvoja karcinoma, piše "Kronen cajtung".

Vakcina protiv HVP-a (Gardasil9) se preporučuje tek za djecu stariju od devet godina, tako da je ona u ovom slučaju primijenjena dvije godine ranije, što nije dozvoljeno.

"Prema ekspertima, nema indicija da u ovom slučaju postoji povećan zdravstveni rizik. U svakom slučaju, roditelji su u kontaktu sa ljekarom", rekla je direktorka Zdravstvene službe pokrajine Salcburg Petra Gruber-Juhas.

Ona je dodala da su roditelji dobili savjete šta da rade dalje jer za zaštitni efekat potrebna je druga vakcinacija protiv HPV.

Naravno, to nije utjeha roditeljima koji su zabrinuti šta će sada biti sa njihovom djecom i da li će imati neke zdravstvene posljedice s obzirom na to da nisu dovoljno stari da prime HPV vakcinu.

Tagovi:
 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.