Иран

Дјевојка ушла у воз, изнијели је без свијести: Претукла је морална полиција?

  • Извор: Индекс
  • 05.10.2023. 04:00

Активисти су оптужили иранску полицију за морал да је претукла дјевојку јер није носила хиџаб. 16-годишња Армита Гераванд онесвијестила се након што је у недјељу ушла у техерански метро на станици Шохада, према иранским властима.

Званичници су објавили снимке надзорних камера на којима се види како онесвијештену 16-годишњакињу извлаче из воза.

Група за људска права Хенгав тврди да су дјевојку тешко физички напали полицајци за морал, пише Би-би-си. Додали су да се Армита лијечи у техеранској болници Фајр под строгим мјерама осигурања и да су телефони свих чланова њене породице одузети.

Више извора тврди да је дјевојка претучена

У понедјељак су власти накратко притвориле новинарку новина Шарк која је отишла у болницу како би извијестила о случају. Хенгав, који је фокусиран на курдску етничку мањину у Ирану, објавио је у уторак послијеподне да Армита живи у Техерану, али да је поријеклом из претежно курдске западне покрајине Kерманшах.

"(Њу) су власти на станици Шохада физички напали... због онога што су сматрали непоштивањем обвезног 'хиџаба'. Услијед тога је задобила тешке тјелесне повреде и превезена је у болницу", додали су. 

Два истакнута активиста за људска права такође су испричала новинској агенцији Ројтерс да је дошло до сукоба с агентима који проводе строга правила облачења.

Радио Заманех са сједиштем у Амстердаму цитирао је неименовани извор који је казао да су дјевојку "гурали припадници полиције за морал" након што је ушла у воз без мараме и да је "ударила главом о жељезни стуб". Синоћ је Хенгав на мрежи X, раније познатом као Твитер, објавио фотографију Армите без свијести у болници.

Армитини родитељи дали интервју

Фотографија приказује дјевојку кратке косе како лежи на леђима у кревету са замотаном главом, при чему је спојена на нешто што изгледа као цијев за дисање. Хенгав наглашава како има информацију да је Армитине родитеље интервјуисала државна новинска агенција Ирна, "у присутности високорангираних војника под великим притиском у болници Фајр".

Агенција Ирна је цитирала Армитину мајку која је казала да су видјели снимке надзорних камера и прихватили да је оно што се догодило у недјељу била "незгода".

 "Мислим да је мојој кћерки пао крвни притисак, нисам превише сигурна, мислим да су рекли да јој је пао притисак", наводи њена мајка у видеу који је објавила Ирна.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина