Iran

Djevojka ušla u voz, iznijeli je bez svijesti: Pretukla je moralna policija?

  • Izvor: Indeks
  • 05.10.2023. 04:00

Aktivisti su optužili iransku policiju za moral da je pretukla djevojku jer nije nosila hidžab. 16-godišnja Armita Geravand onesvijestila se nakon što je u nedjelju ušla u teheranski metro na stanici Šohada, prema iranskim vlastima.

Zvaničnici su objavili snimke nadzornih kamera na kojima se vidi kako onesviještenu 16-godišnjakinju izvlače iz voza.

Grupa za ljudska prava Hengav tvrdi da su djevojku teško fizički napali policajci za moral, piše Bi-bi-si. Dodali su da se Armita liječi u teheranskoj bolnici Fajr pod strogim mjerama osiguranja i da su telefoni svih članova njene porodice oduzeti.

Više izvora tvrdi da je djevojka pretučena

U ponedjeljak su vlasti nakratko pritvorile novinarku novina Šark koja je otišla u bolnicu kako bi izvijestila o slučaju. Hengav, koji je fokusiran na kurdsku etničku manjinu u Iranu, objavio je u utorak poslijepodne da Armita živi u Teheranu, ali da je porijeklom iz pretežno kurdske zapadne pokrajine Kermanšah.

"(Nju) su vlasti na stanici Šohada fizički napali... zbog onoga što su smatrali nepoštivanjem obveznog 'hidžaba'. Uslijed toga je zadobila teške tjelesne povrede i prevezena je u bolnicu", dodali su. 

Dva istaknuta aktivista za ljudska prava takođe su ispričala novinskoj agenciji Rojters da je došlo do sukoba s agentima koji provode stroga pravila oblačenja.

Radio Zamaneh sa sjedištem u Amsterdamu citirao je neimenovani izvor koji je kazao da su djevojku "gurali pripadnici policije za moral" nakon što je ušla u voz bez marame i da je "udarila glavom o željezni stub". Sinoć je Hengav na mreži X, ranije poznatom kao Tviter, objavio fotografiju Armite bez svijesti u bolnici.

Armitini roditelji dali intervju

Fotografija prikazuje djevojku kratke kose kako leži na leđima u krevetu sa zamotanom glavom, pri čemu je spojena na nešto što izgleda kao cijev za disanje. Hengav naglašava kako ima informaciju da je Armitine roditelje intervjuisala državna novinska agencija Irna, "u prisutnosti visokorangiranih vojnika pod velikim pritiskom u bolnici Fajr".

Agencija Irna je citirala Armitinu majku koja je kazala da su vidjeli snimke nadzornih kamera i prihvatili da je ono što se dogodilo u nedjelju bila "nezgoda".

 "Mislim da je mojoj kćerki pao krvni pritisak, nisam previše sigurna, mislim da su rekli da joj je pao pritisak", navodi njena majka u videu koji je objavila Irna.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: