"Novi" Viktor Orban

"Dojče vele": Ova NATO zemlja je na putu u proruski tabor

  • Извор: Агенције
  • 13.06.2023. 15:30

Skoro neograničena slovačka solidarnost sa Ukrajinom uskoro bi mogla da se okonča. Naime, na prevremenim opštim izborima koji će biti održani u septembru, favorit je stranka SMER-SD (Socijaldemokratska partija), koju vodi bivši premijer Robert Fico, navodi "Dojče vele".

Slovačka je, uz Poljsku, Češku i baltičke zemlje, među onima koje najviše podržavaju Ukrajinu u borbi protiv Rusije, piše portal, navodeći da je "petomilionska država Ukrajini pružila gotovo sve što je Kijevu mogla da pruži mala i ne naročito dobro opremljena slovačka vojska".

NATO spreman za najveću vojnu vazdušnu vježbu u Evropi

NATO spreman za najveću vojnu vazdušnu vježbu u Evropi

Na početku sukoba Slovačka je prihvatila stotine hiljada ukrajinskih izbjeglica, iako su mnoge od njih kasnije otišli u Češku, Njemačku, ili Austriju.

Međutim, Fico koji predvodi Socijaldemokratsku partiju SMER je, kako ocijenjuje "Dojče vele", socijaldemokrata samo na papiru, a zapravo je nacionalista.

"Često zastupa izrazito desno orijentisane, konzervativne stavove i po mnogo čemu je sličan mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Kao i Orban, i Fico je od početka rusko-ukrajinskog sukoba otvoreno antiukrajinski i proruski nastrojen. Ako SMER-SD pobijedi na izborima, Viktor Orban bi prvi put imao saveznika u krugu tzv. 'Višegradskih država'", ističe se u tekstu.

Amerika tajno rasporedila oko 150 nuklearnih bojevih glava u pet evropskih zemalja

Amerika tajno rasporedila oko 150 nuklearnih bojevih glava u pet evropskih zemalja

Među favoritima je još jedna socijaldemokratska stranka, HLAS (glas), koju vodi bivši premijer Peter Pelegrini, a koji je i sam svojevremeno bio član Ficove stranke. Navodi se da je u spoljnopolitičkom smislu sklon promijenljivom kursu, a nije isključio ni saradnju s bivšim mentorom Ficom.

Proruski i antizapadni stavovi

Do sada je Slovačka bila među zemljama koje su se zalagale za masovnu podršku Ukrajini unutar EU. Štaviše, Slovačka je bila jedna od prvih zemalja NATO koja je Ukrajini prošle godine isporučila sovjetski protivvazdušni sistem S-300, podsjeća portal i dodaje da je Slovačka ovog proljeća Ukrajini predala i svoju kompletnu flotu borbenih aviona, trinaest "migova 29".

Zelenski potpisao: Ukrajina ukida 9. maj!

Zelenski potpisao: Ukrajina ukida 9. maj!

Država je zaštitu svog vazdušnog prostora prepustila Češkoj i Poljskoj, dok je protivraketnu odbranu preuzela jedna jedinica NATO naoružana sistemom "patriot".

No, dok su sve četiri vlade koje su bile na vlasti u protekle tri i po godine bile nedvosmisleno proukrajinske i prozapadne, raspoloženje u slovačkom javnom mnjenju tokom prošle godine značajno se promijenilo u korist Rusije, ističe "Dojče vele".

Prema nedavnom ispitivanju javnog mnjenja instituta "Globsek" sprovedenom u osam srednjoevropskih i istočnoevropskih zemalja EU, Slovaci pokazuju najviše proruskih i antizapadnih stavova u čitavom ispitanom regionu.

Samo 40 odsto Slovaka na Rusiju gleda kao na krivca za rat protiv Ukrajine, a 34 procenta kaže da je rusku SVO isprovocirao Zapad. Uz to, 76 odsto Slovaka se čvrsto protivi sankcijama Rusiji, a 69 odsto odbija vojnu pomoć Ukrajini.

Milanović: Ustaše su kavaljeri za one koji su se borili uz pozdrav 'Slava Ukrajini'

Milanović: Ustaše su kavaljeri za one koji su se borili uz pozdrav 'Slava Ukrajini'

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba, Fico i SMER sistematski raspiruju raspoloženje protiv politike solidarnosti vlade premijera Eduarda Hegera i njegovog nasljednika Ludovita Odora, koji će obavljati dužnost privremenog premijera do izbora na jesen.

SMER je trenutno na prvom mjestu po istraživanjima, a slijedi ga HLAS. Njihov predsjednik Peter Pelegrini u načelu se distancira od proruske kampanje svojih bivših stranačkih prijatelja i ističe da "Ukrajinu treba podržati, jer je ugrožena njena teritorijalna cjelovitost", ali ističe i određene uslove.

Rusija se nalazi na pravoj strani istorije

Rusija se nalazi na pravoj strani istorije

"Uvijek smo govorili da, ako vlada želi da pomogne Ukrajini, ona mora dvostruko više da pomogne slovačkom narodu", rekao je Pelegrini.

Uoči moguće Ficove izborne pobjede, čak je i slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, oštro upozorila na promenu orijentacije Slovačke od Zapada ka Moskvi.

Rusija objavila video: Napali su nas kamikazama

Rusija objavila video: Napali su nas kamikazama

"Slovačko stajalište moglo bi uskoro da postane sličnije spoljnoj politici Viktora Orbana", poručila je Čaputova u intervjuu za "Politiko".

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.