Jul najtopliji mjesec ikada

Došlo doba globalnog ključanja

  • Извор: Аваз
  • 27.07.2023. 20:41

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antionio Gutereš upozorio je u četvrtak da je "došlo doba globalnog ključanja" jer će jul biti najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji.

- Klimatske promjene su ovdje. To je zastrašujuće. I to je samo početak. Era globalnog zagrijavanja je završena, stigla je era globalnog ključanja -  rekao je Gutereš novinarima u sjedištu UN-a u Njujorku.

Meteorolog otkrila kada se ponovo očekuje veće nevrijeme u Srpskoj

Meteorolog otkrila kada se ponovo očekuje veće nevrijeme u Srpskoj

On je rekao da lideri moraju voditi, te da nema više oklijevanja, izgovora i čekanja da drugi krenu prvi, jer za to nema vremena.

Najtopliji mjesec ikada

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije i Službi za klimatske promjene Kopernikus Evropske komisije juli je na putu da bude najtopliji mjesec ikada.

Najdramatičniji snimak eksplozije: Vatrena pečurka poletjela u nebo, zemlja počela da se trese

Najdramatičniji snimak eksplozije: Vatrena pečurka poletjela u nebo, zemlja počela da se trese

Podaci pokazuju da je u julu zabilježena najveća temperatura okeana za ovo doba godine.

Gutereš je rekao da je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa i izbjeći najgore klimatske promjene.

Borba protiv klimatskih promjena

Pariški klimatski sporazum postignut 2015. godine ima za cilj ograničiti globalno zagrijavanje na znatno ispod dva stepena, po mogućnosti na 1,5 stepen Celzijusa, do kraja vijeka u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Jul najtopliji mjesec ikad

Jul najtopliji mjesec ikad

- Potrebni su nam ambiciozni novi nacionalni ciljevi smanjenja emisija članica G20 - rekao je Gutereš.

Pozvao je kompanije, gradove, regije i finansijske institucije da dođu na Samit o klimatskim ambicijama s vjerodostojnim planovima tranzicije.

- Dokazi su posvuda: čovječanstvo je pokrenulo uništenje. Ovo ne smije izazvati očaj, već akciju. Još uvijek možemo zaustaviti najgore - dodao je on.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)