Prijedlog zakona Ministarstvu pravde

Doživotna kazna za povratnike u činjenju krivičnih djela

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2022. 19:25

Dupla kazna za one koji ponove krivčno djelo, a već jednom su odležali zatvorsku kaznu. Doživotna za one koji krivično djelo ponove treći put-to su izmjene krivičnog zakonika koji će predsjednik SNSD-a Milorad Dodik predložiti Ministarstvu pravde. Nisu rijetki slučajevi da jedni te isti prestupnici konstatno čine krivična djela pa bi ova praksa po ugledu I nan eke druge zemlje trebalo da zaživi kod nas, smatra Dodik.

“Radi se o neporavljivim tipovima a zatvor bi trebalo da služi za one koji popravljau nešto a ne one koji se pripremaju da ponove ista krivična djela,to nije izmišljotina nas ovdje gledam na prakse koje važe u svijetu,slično je u Americi, Mađarskoj,  I mislim da bi mi u Republici Srpskoj u BIH I treba da imamo takvu vrstu prakse”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Krivični zakonik već predviđa otežavajuće okolnosti za povratnike u činjenju krivičnih dječa kažu pravnici. Za njih su kazne već oštrije. Gleda se iz kojih razloga je djelo počinjeno, koliko dugo prošlo od ponavljanja djela. Ipak o doživotnoj kazni za njih teško je govoriti jer zavisi o kom krivičnom djelu se radi. Ona je kažu predviđena za najteža krivična djela,pa bi za ponavljanje nekih lakih djela bila preoštra.  Postavlja se I pitanje šta rade kazneno popravne ustanove kada povratnika u činjenju krivičnih djela I te kako ima. Odnosno koliko resocijalizacija uopšte bude uspješna.

“Često se dešavalo da izvršioci kd u kp ustanovama samo dođu do novih saznanja I idu pod navodncima na seminar kriminaliteta upoznaju nove izvrršioce KD saznaju nove metode za činjenje djela ili dobiju nove podstreke ili postanu izvršioci za one koji ostanu na idržavanju", kaže Milan Petković.

Da resocijalizacija nije uspješna ili da su kazne preblage govori podatak i da su trećina izvršilaca krivičnih djela povratnici.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.