Teške optužbe

Drama u Rusiji: Oklopna vozila na ulicama Moskve, Vagner prijeti

  • Извор: Агенције
  • 24.06.2023. 08:10

Ruska služba bezbjednosti FSB otvorila je krivični postupak za oružanu pobunu protiv Vagnerovog Jevgenija Prigožina nakon što je šef plaćenika optužio rusku vojsku da gađa njegove snage i obećao da će "uništiti" njegove rivale.

U seriji audio snimaka objavljenih u petak kasno, Prigožin je tvrdio da je raketni napad na rusku oblast Rostov ubio mnogo njegovih boraca, obećavajući da će se "osvetiti" i „zaustaviti zlo koje je donijelo vojno rukovodstvo zemlje", piše Gardijan.

Ruska služba bezbjednosti FSB pozvala je borce Vagner grupe da ne izvršavaju naređenja svog vođe Jevgenija Prigožina i da preduzmu korake da ga uhapse. Kako je objavljeno na Tviteru, na ulice Moskve Putin je izveo oklopna vozila.

Lokalne agencije prenijele su saopštenje u kojem je bezbjednosna služba rekla da opaske šefa plaćenika predstavljaju poziv na početak oružanog građanskog sukoba u Rusiji, prenio je Skaj njuz.

Putnici podmornice

Putnici podmornice "Titan" su u milisekundi raskomadani

- Ljudi iz FSB-a su bijesni na njega i vide ga kao prijetnju ustavnom poretku - rekao je izvor iz ruske političke elite i dodao:

- On ima ovu veliku vojnu grupu koju ne kontroliše država, a poslije rata će željeti svoje nagrade, uključujući i političke nagrade.

Državni Kanal 1 ušao je u redovne programe za posebne vijesti. U kratkoj poruci, najpoznatija voditeljka vijesti u zemlji, Jekaterina Andrejeva, nazvala je lažnim Prigožinove tvrdnje o ruskom vojnom napadu na njegove borce i dodala da je protiv šefa plaćenika pokrenut krivični postupak.

Prigožin: Vagner će za kratko vrijeme prestati da postoji

Prigožin: Vagner će za kratko vrijeme prestati da postoji

Andrejeva je takođe ponovila izjavu FSB-a, pozivajući Vagnerove borce da privedu Prigožina. Na kraju voditelj kaže: „Vladimir Putin je obaviješten o svim događajima.

Ministarstvo odbrane Rusije: Prigožin širi dezinformacije; FSB: Slijedi krivični postupak

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je vođu grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina za širenje neistina, nakon što je u petak društvenim mrežama objavio video koji navodno prikazuje raketni udar na jednu od njegovih baza sa ruske teritorije.

Deveta žrtva masovne pucnjave - Preminuo mladić koji je ranjen tokom masakra u Mladenovcu

Deveta žrtva masovne pucnjave - Preminuo mladić koji je ranjen tokom masakra u Mladenovcu

Informacije o navodnim napadima na pozadinske položaje grupe Vagner nisu istinite, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Informacija koju je objavio Evgenije Prigožin na društvenim mrežama i snimci sa napadima Ministarstva odbrane Rusije po pozadinskim položajima grupe Vagner nisu tačni i predstavljaju provokaciju", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da ruska vojska nastavlja da ispunjava borbene zadatke na kontakt liniji sa ukrajinskom vojskom u zoni specijalne vojne operacije, prenosi RT.

***

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin obaviješten u vezi sa situacijom oko vođe grupe "Vagner", te da se u vezi sa Prigožinom preduzimaju sve neophodne mjere.

"Posjeta delegacije Mađarske Srpskoj od velikog značaja"


Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) pokrenula je krivični postupak zbog poziva na oružanu pobunu, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet (NAK).

Prigožin tvrdi da je Vagner zauzeo Rostov

Šef grupe "Vagner" tvrdi da su njegove jedinice preuzele kontrolu u Rostovu na Donu, dok se predsjednik Rusije sprema za vanredno obraćanje javnosti.

Širom Rostova šeta vojska i krstare oklopna vozila.

Prigožin je rekao da će Vagnerove snage nastaviti da blokiraju grad i krenuće ka Moskvi osim ako šefovi odbrane Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov ne dođu da ga dočekaju.

Prigožin povukao trupe iz Bahmuta

Prigožin povukao trupe iz Bahmuta

Podsjetimo, trupe grupe "Vagner" pod kontrolom Jevgenija Prigožina umarširale su u Rostov na Donu, poslije njegove optužbe da ruska vojska "uništava" njegove borce.

Prigožin je obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha i najavio "marš pravde" svojih vojnika. Moskva je reagovala pokretanjem istrage protiv šefa "Vagnerovaca", koji je optužen za izazivanje građanskog rata.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: