Mihailo Sapiton

Drugi čovjek ukrajinskog Forbsa: Zelenskij nije milijarder, težak je maksimalno 20 miliona dolara

  • Извор: Индекс
  • 01.06.2022. 22:43

O situaciji u Ukrajini te krizi koja je zahvatila Evropu zbog rata u toj zemlji u Newsnightu na N1 govorio je zamjenik urednika ukrajinskog izdanja Forbsa Mihailo Sapiton.

Rekao je da je situacija u Kijevu zasad najbolja od početka ruske operacije iako nije sasvim sigurno.

"U samom gradu je vrlo mirno, gotovo kao i prije rata. Naravno, tu su oštećene zgrade i infrastruktura, ali Kijev se prilagođava novoj stvarnosti, gotovo sve firme su otvorene, možete naručiti taksi, dostavu, sve funkcioniše", rekao je Sapiton.

Komentarisao je i embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte pomorskim putem, prenosi Index.

"Europljani su mjesec dana razgovarali o embargu. To je za nas Ukrajince polovična pobjeda. Biće udarac na ruski proračun, procjene su oko 25 milijardi dolara, ali to neće biti dovoljno velik udarac ruskoj ekonomiji. Evropa je i dalje ovisna o ruskoj nafti i plinu. Možda se moglo učiniti više, ali u ovakvim okolnostima ovo je zapravo dobro za nas", kaže Sapiton i dodaje da bi u najboljem mogućem scenariju bila zabrana ruske nafte i plina u potpunosti, "ali zbog sastava Evropske unije nema šanse da se to dogodi".

Ukrajinci, kaže Sapiton, njemačku politiku i politiku kancelara Šolca vide kao – izdaju.

"Ako pitate bilo kojeg Ukrajinca o Njemačkoj, bez obzira na to koliko su Nijemci puni podrške, imidž te zemlje je narušen jer Ukrajinci vide stav vlade i kancelara kao izdaju evropskih vrijednosti i izdaju Ukrajinaca koji umiru za sigurnost cijelog kontinenta", rekao je.

Iako se ratu još ne nazire kraj, "procjenjuje se da će za obnovu Ukrajine trebati od 300 milijardi do bilion dolara".

A neki se dan na internetu pojavila (dez)informacija da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij milijarder, što je Forbes pobio.

"Predsjednik je težak oko 20 miliona dolara u najboljem slučaju. Najvrjedniji je udio koji ima u produkcijskoj kući, njena vrijednost je 11 miliona dolara. Njegova supruga ima neke zgrade, nakit i slično. I u najboljem slučaju sve to iznosi 20 miliona dolara. Daleko je od toga da je milijarder i mislim da nikada to neće biti", rekao je Sapiton za N1.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб