Упозорење Пентагона

Држављани Кине и Русије покушавају да се инфилтрирају у америчке војне базе

 • 27.05.2024. 20:56

Национална сигурност Сједињених Држава је угрожена усљед таласа руских и кинеских држављана који покушавају да се инфилтрирају у војне базе, упозорио је Дарил Кодл, адмирал америчке морнарице. Како је пренио Дејли мејл, шеф команде америчке морнарице тврди да се покушаји инфилтрације дешавају "два или три пута недјељно", само у морнаричким базама.

Више од сто покушаја извршили су држављани Кине прошле године, а када буду откривено они тврде да су невини туристи.

"Ове ситуације и покушаји пробоја у наше војне базе страних држављана су све чешћи", рекао је адмирал Кодл и наставио:

"У питању су руски или кинески држављани, али има их и других националности. У већини случајева они имају пасоше и документа, али нема никаквог начина да добију ауторизацију да уђу у базу. Врло је тешко да утврдимо мотиве у свим осим случајевима".

Париз се опростио од Надала

Париз се опростио од Надала

Оперативци из комунистичке Кине су ухваћени како роне недалеко од Кејп Канаверала, лутају недалеко од мјеста лансирања ракета у Новом Мексику или тврде да траже хотел када су ухваћени недалеко од једне базе на Аљаски. Тројица кинеских држављана осуђена су 2019. на робију због фотографисања војне инфраструктуре у војној бази на Ки Весту на Флориди. Исте године двојица кинеских држављана су протјерана из Америке пошто су покушала да са аутомобилом уђу у једну војну базу у Вирџинији.

Већина страних држављана који су ухваћени добију мале новчане казне и савјетује им се да се не враћају, јер се њихови прекршаји не сматрају федералним злочином.

Да ти срце пукне: Дјеца први пут видјела очев споменик, реакција све расплакала

Да ти срце пукне: Дјеца први пут видјела очев споменик, реакција све расплакала

"Ово је нешто што видимо вјероватно два или три пута недјељно, гдје заустављамо ове људе на капији, а ради се само о морнарици. Обично имају сличну причу. Ја сам студент, ја сам ентузијаста, желим да видим бродове", рекао је Кодл.

Забринутост око намјера Пекинга порасла је усљед повећања броја кинеских држављана од чак 8.000 одсто за које се зна да су прешли јужну границу у посљедње три године. Више од 24.000 је пресретнуто у текућој финансијској години како је Комитет Представничког дома за унутрашњу безбједност извијестио прошлог мјесеца. Захтјеви за азил одобравају се кинеским мигрантима више од свих других националности.

Емили Хардинг, бивша службеница Комитет за обавештајне послове Сената, рекао је недавно да је кинеска шпијунска операција више игра бројева.

"Предност коју Кинези имају је што су вољни да бацају људе на прикупљање у великом броју. Ако неколицина њих буде ухваћена, биће веома тешко влади САД да докаже било шта осим ометања, а они који не буду ухваћени вјероватно ће прикупити нешто корисно", рекла је она.

Како је буба-шваба освојила сијвет?

Како је буба-шваба освојила сијвет?

Морнарица САД је била потресена скандалом у јануару када је подофицир Венхенг Цао, 26, осуђен на 27 мјесеци затвора након што је више од 18 мјесеци шпијунирао за Кину у морнаричкој бази Вентура у округу Калифорнија. Он је ухапшен у исто вријеме када и сународник Јин Чао Веј, који је ухапшен на броду "USS Есекс" са сједиштем у Сан Дијегу и суочава се са суђењем због оптужби за шпијунажу.

Из Надзорног одбора Представничког дома Конгреса САД, наводе да су чак и обични кинески туристи под притиском владе у Пекингу да снимају материјал од војног значаја током путовања у САД.

"Ако долазите у Америку због посла или сте туриста онда не видим разлог да се задржавате око војних база", каже Глен Гротман, републиканац из Висконстина, који води Надзорни одбор Представничког дома.

Мјерењем гледаности медија у БиХ 10 година бавила се само једна агенција

Мјерењем гледаности медија у БиХ 10 година бавила се само једна агенција

Из Амбасаде НР Кине у Вашингтону одбацили су ове наводе као "намјерну измишљотину"

"Апелујемо на релевантне америчке институције да напусте менталитат хладног рата, обуставе неосноване оптужбе и учине више на узајамном повјерењу између двије земље и пријатељству између два народа", рекао је портпарол Лиу Пенг Ју.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.