Atlantski okean

Dva muškarca i pas deset dana plutali po okeanu - nestalo im goriva i struje

  • Извор: Индекс
  • 16.12.2022. 11:06

Dva prijatelja isplanirala su zabavno jedrenje od Njudžerzija do Florida Kejsa, no stvari su krenule po zlu.

Džo DiTomaso (76) i Kevin Hajd (65) 3. decembra napustili su Oregon Inlet i ubrzo izgubili kontakt sa svojom porodicom. Takođe im je ponestalo goriva i struje te su više od deset dana plutali po Atlantskom okeanu. 

Spaseni su u utorak. S njima je na brodu bila i pudlica Minie. Uočila ih je posada tankera oko 340 kilometara od obale Delavarea, saopštila je američka obalna straža.

"Čudo je što su nas uopšte pronašli. Tada smo već bili izvan plovidbenih ruta. To je vjerovatno bio zadnji brod koji nas je mogao uočiti", rekao je u srijedu naveče Hajd, prenosi Index.

"Nikad u životu nisam doživio tako jak vjetar. Zvučalo je kao da je vani sam vrag"

Obalna straža je u nedjelju pokrenula potragu. Muškarci su bili na jedrilici od devet metara. Ostali su bez goriva i struje, zbog čega im nisu radili radio i navigacija. Potrgao im se i jedan jarbol. Hajd je na konferenciji rekao da je jarbol pukao nakon što ih je zahvatila jaka oluja sa talasima od 12 metara.

"Nikad u životu nisam doživio tako jak vjetar. Zvučalo je kao da je vani sam vrag. Nakon nekog vremena smo bili bez vode i s jako malo hrane. Sisali smo vodu iz cijevi. Rezali smo cijevi samo da dođemo do nešto vode", kazao je DiTomaso.

Posada tankera je prebacila muškarce i psa na brod, gdje ih je pregledao doktor. DiTomaso je na konferenciji za novinare rekao da više neće ploviti iz Njudžerzija u Floridu i da će se držati bliže obali.

(Foto: Printscreen)

Тагови: