Kuvarska zvijezda

Džejmi Oliver protestuje ispred Dauninga 10 sa desertom "Itonski haos"

  • Извор: РТС
  • 23.05.2022. 10:43

Inflacija u Velikoj Britaniji iznosi devet odsto što je najviša stopa u posljednje četiri decenije. Nakupci se zato okreću jeftinijim, ali manje zdravim prehrambenim proizvodima. Kuvarska zvijezda Džejmi Oliver smatra da zdrava ishrana mora da ostane prioritet Vlade.

Cijela planeta zna Džejmija Olivera kao vrhunskog, mada malo nekonvencionalnog kuvara. Britanci ga znaju još i kao strasnog borca za zdravu ishranu đaka u školama. Zato njegov protest protiv najnovije politike Vlade, kojom se odustaje od kaznenih mjera prema proizvodima koji sadrže šećer, masti i druge štetne sastojke, ima posebnu moralnu težinu.

Na demonstracije ispred ulice Dauning broj 10 došao je s velikom posudom deserta, poznatog pod nazivom "Itonski haos". Taj izbor je jasna aluzija na konzervativnu vladu Borisa Džonsona, koju mahom čine bivši đaci prestižnog koledža u Vindzoru.

Zabrana reklamiranja štetnih proizvoda, kao i njihovog uključivanja u akcije, trebalo je da stupi na snagu u oktobru. Ali, premijer Džonson ističe da vrtoglav rast troškova života primorava njegov kabinet da tu odluku odloži za bolje dane.

Mediji primjećuju da se od 15 miliona sljedbenika Džejmija Olivera na društvenim mrežama, protestu odazvalo tek njih dvjestotinak, te zaključuju da slavni kuvar ne drži korak sa sumornom postpandemijskom ekonomskom slikom u Britaniji, piše RTS.