"Kolaž laži"

Džeruzalem post se izvinio zbog Goldmanovog teksta

  • Извор: Агенције
  • 23.08.2021. 12:55

Izraelski list "Džeruzalem post" izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Dejvida Goldmana u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne smije dozvoliti revizija istorije.

Redakcija Džeruzalem posta je objavila da u tekstu "Ovo sramotno ismijavanje holokausta mora odmah da prestane" pisac David Goldman ismijava i omalovažava hrvatskog istoričara Iva Goldštajna, koji je na to odmah odgovorio u tekstu pod nazivom "Kolaž laži" objavljenom na portalu Džeruzalem posta.


"Zbog budućih generacija, kao i radi sjećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, ne smijemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi", objavljeno je na zvaničnom sajtu tog lista.

U tekstu uredništva se dodaje da "ne mogu dozvoliti da se činjenice i istina o holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa".

Taj list navodi i da su priče o Holokaustu postale "bitka narativa" koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje i manje živih svjedoka tog stravičnog događaja.

Dodaje se da i postoje različiti stavovi vezano za uloge Hrvata i Srba, kao i da takva osjetljivost postoji podjednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svjetskom ratu.

Goldman je u svom tekstu iznio tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome.

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio "šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina", dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak.

Podsjećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldštajn ukazuje da su dosljedno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od čega 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata.

Prema njegovoj ocjeni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)