Bivši britanski premijer

Džonson otkrio detalje razgovora s Putinom: Rekao mi je da će trajati minut

  • Извор: Индекс
  • 30.01.2023. 09:08

Boris Džonson, bivši britanski premijer, rekao je da mu je Vladimir Putin prijetio raketnim napadom u "nevjerovatnom" telefonskom razgovoru uoči sukoba u Ukrajini.

Tadašnji britanski premijer rekao je da mu je ruski predsjednik poručio da će to trajati svega minutu.

Džonson kaže da je taj razgovor s Putinom imao u februaru 2022. te je u njemu upozorio ruskog predsjednika da će rat biti potpuna katastrofa.

Detalji njihovog razgovora otkriveni su u BBC-jevom dokumentarcu u kojem se radi o Putinovom odnosu s ostalim svjetskim čelnicima. 

Džonson je upozorio Putina da bi rat doveo do zapadnih sankcija

On je upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija i većeg broja NATO-ovih snaga na ruskim granicama.

Takođe je pokušao odvratiti rusku vojnu akciju govoreći gospodinu Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO "u doglednoj budućnosti".

"U jednom trenutku mi je prijetio i rekao: 'Borise, ne želim te povrijediti, ali, s projektilom, to bi trajalo svega minut' ili nešto slično. Veselo. Ali mislim da je, sudeći po vrlo opuštenom tonu koji je imao, po nekoj vrsti distanciranosti, samo podilazio mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore", rekao je bivši britanski premijer, prenosi "Index.hr".

Putin je bio vrlo ugodan tokom tog nejneobičnijeg poziva, rekao je Džonson.

Nemoguće je znati je li Putinova prijetnja bila iskrena, piše "BBC".

Manje od dvije sedmice kasnije, dok su tenkovi prelazili granicu 24. februara, Džonsona je usred noći probudio telefonski poziv od predsjednika Zelenskog.

"Zelenski je vrlo, vrlo miran", prisjetio se Džonson.

"Ali, reko mi je, znaš, oni napadaju posvuda", dodao je.

Džonson kaže da je ponudio pomoć u prebacivanju ukrajinskog predsjednika na sigurno.

"Nije to prihvatio. Herojski je ostao gdje je bio", zaključuje Džonson.