Velika Britanija

Džonson prijeti EU: Krivi su za krizu u Sjevernoj Irskoj

  • Извор: Агенције
  • 16.05.2022. 19:20

Britanski premijer Boris Džonson danas je zaprijetio da će izmijeniti sporazum o Brexitu sa Evropskom unijom koju krivi za političku krizu u Sjevernoj Irskoj.

Džonson je rekao da će biti "neophodno djelovati" ako EU ne pristane da revidira trgovinska pravila poslije Brexita, za koja London tvrdi da narušavaju delikatnu političku ravnotežu Sjeverne Irske.

Džonson je danas razgovarao iza zatvorenih vrata sa liderima vodećih političkih partija Sjeverne Irske, koje je pozvao da okončaju političku blokadu.

Ali, njegova javna poruka bila je usmjerena ka EU koju je optužio da odbija da popusti po pitanju graničnih provjera poslije Brexita.

"Nadam se da će EU promijeniti stav. Ako to ne učini, biće neophodno djelovati", naveo je Džonson.

Republika Irska, članica EU, upozorila je da bi jednostrani potez Velike Britanije mogao da ugrozi cijeli trgovinski sporazum Brisela i Londona za period poslije Brexita.

Na prošlonedjeljnim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Irskoj najviše mandata dobila je irska nacionalistička partija Šin fejn koja zagovara ujedinjenje sa Republikom Irskom. To je prvi put da je Šin fejn, stranka povezana sa nekadašnjom Irskom republikanskom armijom, osvojila najviše glasova.

Demokratska unionistička partija (DUP) Sjeverne Irske, koja je za opstanak zajedničke države sa Velikom Britanijom, osvojila je drugo mjesto na izborima i blokirala konstituisanje parlamenta u Belfastu.

Najavila je nastavak bojkota dok vlada u Londonu ne ukine trgovinska pravila za period poslije Brexita.

Prema pravilima o podjeli vlasti u Sjevernoj Irskoj, rezultati izbora znače da partiji Šin fejn pripada mjesto premijera, a da DUP treba da ima zamjenika predsjednika vlade.

Vlada ne može da bude formirana dok se oba mjesta ne popune, a DUP tvrdi da neće učestvovati u vlasti ako ne budu ukinute granične kontrole robe koja u Sjevernu Irsku stiže iz Velike Britanije.

Aranžmani za Sjevernu Irsku posle Brexita su najosjetljivije pitanje u procesu razlaza Ujedinjenog Kraljevstva od EU, okončanog na kraju 2020. godine.

Prema Protokolu, na granici između Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, nezavisne države i članice EU, nema carinske kontrole i drugih provjera, jer je otvorena granica ključni stub mirovnog procesa kojim je okončano višedecenijsko nasilje u Sjevernoj Irskoj.

Međutim, na granici se ipak vrše provjere određene robe koja u Sjevernu Irsku ulazi iz Velike Britanije, poput mesa i jaja. Tome se protive DUP i drugi sjevernoirski unionisti koji tvrde da je time stvorena barijera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koja šteti kompanijama i podriva britanski identitet pristalica jedinstvene države sa Velikom Britanijom.

Sa druge strane, Šin fejn i druge nacionalističke i nesvrstane stranke, koje su u zbiru dobile većinu glasova na prošlonedjeljnim izborima, žele da Protokol o Sjevernoj Irskoj ostane na snazi.

Džonson optužuje EU da žmuri na činjenicu da postojeći aranžmani ne donose rezultat i tvrdi da njegova vlada želi izmjenu, a ne poništavanje sporazuma sa Briselom.

EU navodi da se o sporazumu ne može ponovo pregovarati, ali da je spremna na fleksibilnost radi ublažavanja trenutne situacije.

Džonson je rekao da će njegova vlada parlamentu "iznijeti detaljniju procjenu i sljedeće korake u narednim danima". Očekuje se da će vlada sutra predstaviti planirane zakone koji bi Velikoj Britaniji omogućili da izmijeni dijelove sporazuma o Brexitu.

Za usvajanje takvih zakona biće potrebni mjeseci, ali bi jednostrani potez Londona naljutio EU, koja bi uzvratila pravnim potezima i potencijalno trgovinskim sankcijama. EU je najveći ekonomski partner Velike Britanije.