Влада у Јеревану

Егзодус Јермена из Нагорно-Карабаха

  • Извор: РТС
  • 30.09.2023. 13:53

Више од 100.000 избјеглица стигло је у Јерменију из Нагорно-Карабаха, азербејџанског региона у којем живи јерменско становништво, који је Баку ставио под контролу војном акцијом прошле недјеље.

Влада у Јеревану саопштила је да је 100.417 Јермена побјегло из Нагорно-Карабаха од 24. септембра, наводи агенција Риа новости, преноси Ројтерс.

И шеф Агенције УН-а за избјеглице Филипо Гранди објавио је да је више од 100.000 избјеглица стигло у Јерменију.

"Многи су гладни, исцрпљени и потребна им је хитна помоћ", истакао је Филипо Гранди на друштвеним мрежама.

УНХЦР и партнери појачавају подршку јерменским властима, додао је Гранди, али је нагласио да је хитно потребна међународна помоћ.

Раније је званичник агенције УН за избјеглице рекао да би укупан број избјеглих могао достићи 120.000, што одговара процјенама цјелокупне популације Нагорно-Карабаха.

Азербејџан је саопштио да ће поштовати права етничких Јермена који одлуче да остану, али да је заувијек уништио концепт отцијепљене државе.

Хаос на мору: Кит ударио и преврнуо чамац, једна особа погинула

Хаос на мору: Кит ударио и преврнуо чамац, једна особа погинула

Етнички Јермени напуштају Нагорно-Карабах од прошле недјеље, када је, 19. септембра, почела војна операција Азербејџана у том региону.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је војска те земље покренула "антитерористичке активности" како би повратила уставни поредак у области Нагорно-Карабах и протјерала тамошње "јерменске војне формације".

Дан након почетка војне операције, постигнут је споразум о прекиду ватре са јерменском страном, уз посредовање руских мировних снага.

Предсједник самопроглашене републике Нагорно-Карабах Самвел Шахрамањан потписао је јуче декрет којим се од 1. јануара распуштају све институције, а та самопроглашена република ће престати да постоји.

Дјевојчица упала у двориште школе и ножем прјетила дјечаку, хтјела да одбрани брата

Дјевојчица упала у двориште школе и ножем прјетила дјечаку, хтјела да одбрани брата

Иначе, у Нагорно-Kарабаху, који је међународно признат као дио Азербејџана, живи претежно јерменско становништво и он није био под контролом Бакуа од деведесетих, након рата између Јерменије и Азербејџана.

Дијелове територије Нагорно-Kарабаха и око њега, Азербејџан је поново заузео у рату 2020. године, окончаном примирјем које надгледају руске мировне снаге.

Сукоб око Нагорно-Карабаха траје од краја осамдесетих година - кроз различите фазе, и ескалације и привременог смиривања.

Пратите нас и путем Вибера