Vlada u Jerevanu

Еgzodus Jermena iz Nagorno-Karabaha

  • Izvor: RTS
  • 30.09.2023. 13:53

Više od 100.000 izbjeglica stiglo je u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, azerbejdžanskog regiona u kojem živi jermensko stanovništvo, koji je Baku stavio pod kontrolu vojnom akcijom prošle nedjelje.

Vlada u Jerevanu saopštila je da je 100.417 Jermena pobjeglo iz Nagorno-Karabaha od 24. septembra, navodi agencija Ria novosti, prenosi Rojters.

I šef Agencije UN-a za izbjeglice Filipo Grandi objavio je da je više od 100.000 izbjeglica stiglo u Jermeniju.

"Mnogi su gladni, iscrpljeni i potrebna im je hitna pomoć", istakao je Filipo Grandi na društvenim mrežama.

UNHCR i partneri pojačavaju podršku jermenskim vlastima, dodao je Grandi, ali je naglasio da je hitno potrebna međunarodna pomoć.

Ranije je zvaničnik agencije UN za izbjeglice rekao da bi ukupan broj izbjeglih mogao dostići 120.000, što odgovara procjenama cjelokupne populacije Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je saopštio da će poštovati prava etničkih Jermena koji odluče da ostanu, ali da je zauvijek uništio koncept otcijepljene države.

Haos na moru: Kit udario i prevrnuo čamac, jedna osoba poginula

Haos na moru: Kit udario i prevrnuo čamac, jedna osoba poginula

Еtnički Jermeni napuštaju Nagorno-Karabah od prošle nedjelje, kada je, 19. septembra, počela vojna operacija Azerbejdžana u tom regionu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska te zemlje pokrenula "antiterorističke aktivnosti" kako bi povratila ustavni poredak u oblasti Nagorno-Karabah i protjerala tamošnje "jermenske vojne formacije".

Dan nakon početka vojne operacije, postignut je sporazum o prekidu vatre sa jermenskom stranom, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.

Predsjednik samoproglašene republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je juče dekret kojim se od 1. januara raspuštaju sve institucije, a ta samoproglašena republika će prestati da postoji.

Djevojčica upala u dvorište škole i nožem prjetila dječaku, htjela da odbrani brata

Djevojčica upala u dvorište škole i nožem prjetila dječaku, htjela da odbrani brata

Inače, u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije bio pod kontrolom Bakua od devedesetih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Dijelove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega, Azerbejdžan je ponovo zauzeo u ratu 2020. godine, okončanom primirjem koje nadgledaju ruske mirovne snage.

Sukob oko Nagorno-Karabaha traje od kraja osamdesetih godina - kroz različite faze, i eskalacije i privremenog smirivanja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: