Udar sa svih strana

Ekipa 'Dosijea' u Rusiji: Mogu li im išta sankcije?

  • Извор: АТВ
  • 24.06.2022. 07:52

Sankcije koje su udarile na Rusiju sa svih strana, nisu uspjele glavna je poruka sa Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, ali, što je još važnije, i sa ruskih ulica. Pipajući puls ruske sjeverne prestonice, sreli smo i mnoge Ruse iz unutrašnjosti. Sankcije nas nisu pogodile, kaže većina onih koji žive u gradu na Nevi, ali i po svim krajevima Ruske Federacije.

One države koje su ponikle na vrijednostima kapitalizma i privatne svojine, odlučile su da djeluju po principu duplih aršina. Zamrzava se ruska imovina na Zapadu, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Iz Evropske Unije pljušte paketi sankcija, koji, između ostalog, predviđaju postepeno uvođenje embarga na uvoz uglja i nafte. Sve to, ipak, skoro da ne utiče na kvalitet života u Rusiji.

Rublja jača. Imamo gas,imamo naftu. Ne nedostaje nam hrane. Tako Rusi opisuju svoj životni standard, ništa im, kažu, ne nedostaje. Ograničavanje društvenih mreža i odlazak stranih kompanija sa ruskog tržišta, kažu, u njihovim životima ništa nije promijenilo.

Nakon više od tri decenije u Rusiji, Mekdonalds je prodao  svoje poslovnice u Rusiji. Njemu se se pridružile mnoge druge kompanije iz svih branši: Vorner Bros, Soni, Netfliks, Epl, Ikea, Najk i mnogi drugi. Tu je i ograničavanje Fejsbuka, Instagrama i Tvitera. Rusi su brzo odgovorili tako će, na primjer, umjesto u Mekdonaldsu Rusi jesti u ruskom lancu “Ukusno i tačka”. Svih Mekdonaldsovih 850 restorana biće ponovo otvoreno i preimenovano do kraja ljeta. Mnogi građani su, čak, i zadovoljni činjenicom da američkih kompanija više neće biti u njihovoj zemlji.

Kremlj je ono što se dešava nazvao ekonomskim ratom, kakav jošnije viđen. Sva pravila međunarodnih odnosa su srušena zbog interesa jedne zemlje, kažu Rusi. SAD su sebe prozvali božijim apostolima na zemlji. Kleli su se u dolar i molili za propast Rusije. Međutim, Zapad ratuje protiv sebe, a da toga nije ni svjestan. Nedostaje im energenata, struje, hrane. Inflacija u zemljama Evropske Unije je porasla i do 20 odsto. Za to vrijeme, u Rusiji iznosi 16,7 procenata, sa tendecijom opadanja.

Te potencijale nudi Azija. Rusiju je u jeku ekonomskog rata sa Zapadom, prigrlilo ogromno kinesko tržište. Stvorena je još veća sinergija između najjače svjetske ekonomije i Rusa. Kina je spremna nastaviti pružati podršku Rusiji kada je riječ o pitanjima koja se tiču suvereniteta i sigurnosti obećao je kineski predsjednik Si Đinping. U međuvremenu je Moskva postala najveći dobavljač sirove nafte za Peking. U istom pravcu se ide i kada je riječ o gasu i infrastrukurnim projektima.

Trgovinska razmjena između Kine i Rusije sada je dostigla rekordnu cifru od 146 milijardi rubalja. Posao ne postoji sam zbog sebe, već zbog stvaranja boljeg kvaliteta građana, kažu Rusi. Novi svijet je uveliko u nastajanju, sa njim nastaju i nove mogućnosti. Uz pomoć njih se Moskva, sudeći po mišljenju građana i ruskih vlasti, zasada uspješno suprotstavila sankcijama i pokušaju izolacije od strane Zapada.


Тагови: