Glavni zapadnoafrički regionalni blok

EKOVAS usaglasio "Dan D" za intervenciju u Nigeru

  • Извор: Агенције
  • 18.08.2023. 22:56

Glavni zapadnoafrički regionalni blok EKOVAS postigao je dogovor o "Danu D" za moguću vojnu intervenciju radi obnavljanja demokratije u Nigeru ako diplomatski napori propadnu, rekao je danas zvaničnik visokog ranga ne otkrivajući kada bi to bilo.

Zvaničnik je ovo rekao na kraju dvodnevnog sastanka vojnih komandanata iz regiona zapadne Afrike u Akri, glavnom gradu Gane, gdje su usaglašavali logistiku i strategiju za moguću upotrebu sile u Nigeru, za šta je EKOVAS ranije saopštio da će biti posljednje sredstvo.

- Spremni smo da krenemo kada god dobijemo naređenje. Donesena je i odluka o "Danu D" - rekao je komesar EKOVAS-a za politička pitanja, mir i bezbjednost Abdel-Fatau Musah tokom ceremonije zatvaranja.

On je dodao da je postignut dogovor o detaljima i onome što je potrebno za intervenciju, ali da EKOVAS i dalje pokušava da stupi u kontakt sa vojnom huntom u Nigeru na miran način.

- Dok razgovaramo, i dalje pripremamo posredničku misiju u zemlji, tako da nismo zatvorili nijedna vrata - rekao je ovaj zvaničnik.

Vojni oficiri smijenili su predsjednika Nigerije Mohameda Bazuma 26. jula i prkose pozivima UN, EKOVAS-a i drugih da ga vrate na dužnost, što je navelo blok da naredi da se okupe rezervne snage.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.