"Situacija je izuzetno napeta"

Ekstremistički sadržaj pronađen u telefonima migranata

  • Извор: СРНА
  • 27.09.2021. 16:49

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski izjavio je danas da je materijal povezan sa islamskim ekstremizmom pronađen u telefonima migranata koji prelaze poljsku granicu sa Bjelorusijom i pozvao na produženje vanrednog stanja na granici za 60 dana.

"Situacija je izuzetno napeta. Podnijeću zahtjev Vladi za produženje vanrednog stanja za 60 dana", rekao je ministar unutrašnjih poslova na konferenciji za novinare.

Tokom brifinga poljski zvaničnici pokazali su tekstualne poruke i druge sadržaje povezane sa islamskim ekstremizmom koji su pronađeni na nekim od elektronskih uređaja migranata.

Poljska opoziciona grupa i grupe za ljudska prava optužile su ranije vladajuću desničarsku nacionalističku stranku Pravo i pravda /PiS/ da podstiče predrasude prema imigrantima radi političke dobiti.

Tokom migrantske krize 2015. godine, lider PiS-a rekao je da bi izbjeglice sa Bliskog istoka mogle donijeti bolesti i parazite u Poljsku.

Većina sadašnjih migranata dolazi iz Iraka, Avganistana i Afrike.

Kaminski je naglasio da Vlada ne pokušava da stigmatizuje migrante, već samo predstavlja dokaze koje je otkrila kako bi pokazala da neki migranti koji prelaze granicu mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

On je rekao da su poljske službe bezbjednosti pronašle veze sa ekstremizmom kod 50 od 200 ispitanih migranata.

Poljska i EU optužile su Bjelorusiju da podstiče migrante iz Iraka, Avganistana i afričkih zemalja da pređu spoljne granice Unije kako bi izvršili pritisak na blok zbog sankcija koje je Brisel uveo Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

Međutim, Evropska komisija i grupe za ljudska prava strahuju da Poljska tjera migrante nazad u Bjelorusiju, kršeći njihovo pravo na traženje azila i stavljajući ih u još veći rizik.

EU je proglasila vanrednu situaciju početkom septembra zbog intenziviranja migracija, a za šta poljski i zvaničnici EU krive Bjelorusiju.

Međutim, poljska nacionalistička Vlada izazvala je kritike grupa za zaštitu ljudskih prava zbog odnosa prema migrantima, od kojih je pet poginulo na granici. 

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.