Борба са опаком болешћу

Ела отишла на љетовање а онда је почела ноћна мора: Имам још 12 мјесеци живота

  • Извор: Курир
  • 02.05.2024. 16:25

Ела Пик (17) из енглеског градића Бостона окривила је мамурлук кад јој се изненада слошило на љетовању у Грчкој!

Дјевојка је отишла на море са четири пријатељице да прославе завршетак факултетске године, међутим, живот јој се у потпуности промијенио након што се вратила с путовања и отишла на преглед. Љекари су открили да има неизљечиви тумор на мозгу и још годину дана живота.

Током одласка на одмор у јуну прошле године, како Ела каже, све је било одлично. Међутим, примијетила је послије неколико дана да се не осјећа болесно, али нешто јој је било чудно. Мислила је да је мамурна и више није излазила с пријатељицама или пила. Сада, кад се свега присјећа, каже да јој је јасно да није била здрава. Симптоми су се само погоршали кад се вратила кући.

- Након недјељу дана почеле су јаке мигрене. Притисак у стражњем дијелу главе био је страшан. Увијек сам патила од мигрена, међутим, никада у толикој мјери. Лијево око ми је скренуло према средини, па сам одмах отишла доктору. Љекари су пронашли квржицу на мозгу која је касније била дијагностикована као дифузни глиом средишње линије - неизљечив и неоперабилан рак због кога су јој прошлог јула дали процјену да јој је остало још 12 мјесеци живота.

Тежак судар аудија и голфа, двоје повријеђених

Тежак судар аудија и голфа, двоје повријеђених

Брзорастући тумор, који има Ела, најчешће погађа дјецу, али може се појавити и код одраслих. Погађају средишњу линију између двије половине мозга и већина пацијената нажалост премине за годину дана од дијагнозе.

Најчешће узрокују проблеме с равнотежом и ходањем, слабост у рукама и ногама, потешкоће у контроли израза лица и говору, проблеме с гутањем и жвакањем, двоструки вид и проблеме с контролисањем покрета очију. Такође могу изазвати мучнину, умор, главобољу...

Пик је након дијагнозе морала да одбије интервју за радно мјесто кабинског особља авиокомпаније Бритиш ервејза иако је то посао о коме је годинама сањала. Наводи да се осјећа "умртвљено" откад је сазнала дијагнозу и да се фокусира на стварање што више успомена с пријатељима и породицом у времену које јој је преостало.

- Још ми се не чини стварно, али сви моји ближњи су заправо погођени више него ја. Не могу тачно рећи колико још времена имам јер не могу на биопсију због мјеста гдје се тумор налази. Вјероватно би остала парализована - објашњава Пик.

Вратила се на посао како би наставила да живи нормално била на неколико путовања с породицом. Прошле године је ишла на шестонедјељну радиотерапију у нади да ће успорити раст тумора који је остао стабилан и није се повећавао након лијечења.

- Увијек постоје различита испитивања с разним лијековима. Спремна сам да пробам било шта. Никад не очекујеш да ће ти се овако нешто догодити с 18 година - рекла је Пик.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина