Borba sa opakom bolešću

Еla otišla na ljetovanje a onda je počela noćna mora: Imam još 12 mjeseci života

  • Izvor: Kurir
  • 02.05.2024. 16:25

Еla Pik (17) iz engleskog gradića Bostona okrivila je mamurluk kad joj se iznenada slošilo na ljetovanju u Grčkoj!

Djevojka je otišla na more sa četiri prijateljice da proslave završetak fakultetske godine, međutim, život joj se u potpunosti promijenio nakon što se vratila s putovanja i otišla na pregled. Ljekari su otkrili da ima neizlječivi tumor na mozgu i još godinu dana života.

Tokom odlaska na odmor u junu prošle godine, kako Еla kaže, sve je bilo odlično. Međutim, primijetila je poslije nekoliko dana da se ne osjeća bolesno, ali nešto joj je bilo čudno. Mislila je da je mamurna i više nije izlazila s prijateljicama ili pila. Sada, kad se svega prisjeća, kaže da joj je jasno da nije bila zdrava. Simptomi su se samo pogoršali kad se vratila kući.

- Nakon nedjelju dana počele su jake migrene. Pritisak u stražnjem dijelu glave bio je strašan. Uvijek sam patila od migrena, međutim, nikada u tolikoj mjeri. Lijevo oko mi je skrenulo prema sredini, pa sam odmah otišla doktoru. Ljekari su pronašli kvržicu na mozgu koja je kasnije bila dijagnostikovana kao difuzni gliom središnje linije - neizlječiv i neoperabilan rak zbog koga su joj prošlog jula dali procjenu da joj je ostalo još 12 mjeseci života.

Težak sudar audija i golfa, dvoje povrijeđenih

Težak sudar audija i golfa, dvoje povrijeđenih

Brzorastući tumor, koji ima Еla, najčešće pogađa djecu, ali može se pojaviti i kod odraslih. Pogađaju središnju liniju između dvije polovine mozga i većina pacijenata nažalost premine za godinu dana od dijagnoze.

Najčešće uzrokuju probleme s ravnotežom i hodanjem, slabost u rukama i nogama, poteškoće u kontroli izraza lica i govoru, probleme s gutanjem i žvakanjem, dvostruki vid i probleme s kontrolisanjem pokreta očiju. Takođe mogu izazvati mučninu, umor, glavobolju...

Pik je nakon dijagnoze morala da odbije intervju za radno mjesto kabinskog osoblja aviokompanije Britiš ervejza iako je to posao o kome je godinama sanjala. Navodi da se osjeća "umrtvljeno" otkad je saznala dijagnozu i da se fokusira na stvaranje što više uspomena s prijateljima i porodicom u vremenu koje joj je preostalo.

- Još mi se ne čini stvarno, ali svi moji bližnji su zapravo pogođeni više nego ja. Ne mogu tačno reći koliko još vremena imam jer ne mogu na biopsiju zbog mjesta gdje se tumor nalazi. Vjerovatno bi ostala paralizovana - objašnjava Pik.

Vratila se na posao kako bi nastavila da živi normalno bila na nekoliko putovanja s porodicom. Prošle godine je išla na šestonedjeljnu radioterapiju u nadi da će usporiti rast tumora koji je ostao stabilan i nije se povećavao nakon liječenja.

- Uvijek postoje različita ispitivanja s raznim lijekovima. Spremna sam da probam bilo šta. Nikad ne očekuješ da će ti se ovako nešto dogoditi s 18 godina - rekla je Pik.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.