Izabran za predsjednika Turske

Erdogan opleo po Zapadu pa poručio: Nastavljamo saradnju sa Rusijom!

  • Извор: Агенције
  • 29.05.2023. 08:38

Turska i Rusija će nastaviti saradnju u okviru projekta izgradnje gasnog čvorišta u Turskoj koji je predložio lider RF Vladimir Putin, rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan nakon pobjede na predsjedničkim izborima, na kojima je osvojio nešto malo preko 52 odsto glasova.

"U svojoj čestitki, gospodin Putin je ponovio pitanje da li će Turska, odnosno Trakija postati mjesto 'gasnog čvorišta'. Uradićemo to sa njima. Trakija će postati centar", rekao je Erdogan, obraćajući se okupljenom narodu u svojoj rezidenciji.

Centralna izborna komisija potvrdila Erdoganovu pobjedu

Centralna izborna komisija potvrdila Erdoganovu pobjedu

Predsjednik Turske tako je još jednom potvrdio da Ankara ne odustaje od saradnje sa Moskvom, uzimajući u obzir da je njegov protivkandidat na predsjedničkim izborima Kemal Kiličdaroglu ranije izjavio da smatra da je formiranje gasnog čvorišta u saradnji s Rusijom opasno za Ankaru, te da ugrožava energetsku nezavisnost države.

Erdoganov protivkandidat na izborima: Gasno čvorište sa Rusijom opasan za Tursku

Erdoganov protivkandidat na izborima: Gasno čvorište sa Rusijom opasan za Tursku

Nakon pobjede, Erdogan je istupio sa nizom izjava kojima je narodu objavio, kako je to sam napisao na mrežama, početak turskog stoljeća.

"Čestitam veliku pobjedu Turske! Ako Bog da, nastavićemo da zajedno gradimo i oživljavamo vijek Turske“, rekao je Erdogan, aludirajući da se ove godine obilježava 100 godina postojanja moderne Turske Republike.

"Nismo mi jedini koji su pobijedili. Turska je pobijedila. Pobjednik je sama naša nacija u cijelini. Pobjednik je naša demokratija. Vaša volja je postala turska snaga, neuništiva sila. Ako se sjećate, mi smo kad god smo mogli govorili da niko u našoj zemlji neće izgubiti kada mi pobijedimo", rekao je on.

Slavlje u Sarajevu nakon što je Erdogan proglasio pobjedu

Slavlje u Sarajevu nakon što je Erdogan proglasio pobjedu

Erdogan je istakao da svi oni koji su željeli da mu "zabodu nož u leđa" i svi oni koji su igrali prljavo nisu pobijedili, jer ga je narod ponovo izabrao za predsjednika.

"Zar nisu njemački, francuski i britanski časopisi plasirali naslovne strane kako bi uništili Erdogana? I oni su izgubili", pokušavajući da "spriječe da dođe ovaj dan" pobjede, naglasio je on.

Dodik čestitao Erdoganu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora

Dodik čestitao Erdoganu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora

Turski lider je obećao i da će sniziti visoku inflaciju u zemlji, što je nazvao jednim od najneophodnijih problema koje treba riješiti što prije.  

Veliki broj svjetskih lidera čestitao je Erdoganu pobjedu i ulazak u treću deceniju od kako je postao predsjednik Turske. 

Predsjednik Rusije izjavio je da je pobjeda "jasan dokaz da turski narod podržava napore Erdogana koji vode jačanju suvereniteta države i sprovođenju nezavisne spoljne politike".