Турска

Ердоган отворио форум у Анталији, присуствују Додик и Цвијановић

  • Извор: Агенције
  • 01.03.2024. 13:55

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је отварајући трећи Дипломатски форум у Анталији да је ово највећи скуп који окупља лидере држава и влада на једном мјесту, те додао да је размјена информација и идеја кључна у тренуцима када се политика на глобалном нивоу суочава с бројним изазовима.

"Пролазимо кроз веома проблематично вријеме испуњено великим кризама у свијету. Не можемо говорити да ћемо успоставити неки нови поредак, али истина, правда и сарадња су кључни", истакао је Ердоган у обраћању на отварању форума, којем су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Ово је трећи форум, а прошле године је отказан због земљотреса који је погодио Турску, а управо се на то осврнуо Ердоган, изразивши захвалност свима који су помогли његовој земљи.

Сусрет Цвијановићеве, Додика и Орбана у Анталији

Сусрет Цвијановићеве, Додика и Орбана у Анталији

"Искористио бих ову прилику да захвалим свима који су тешке тренутке дијелили с нама и нису крили да покажу своје саосјећање", навео је Ердоган.

Министар иностраних послова Турске Хакан Фидан истакао је у свом говору да је циљ Форума промовисање сарадње и дијалога лидера држава, јер је то најбољи начин за превазилажење проблема и конфликта.

"Разговараћемо о мирној и свијетлијој будућности. Међународни поредак је угрожен. Турска конструктивно наступа када је ријеч о промовисању мира и дијалога. Немамо времена за губљење, дипломатија мора одговорити изазовима", навео је Фидан.

Свечаном отварању у конгресном центру "Нест" у Анталији присуствовало је неколико стотина лидера држава, премијера, министара, бизнисмена, представника домаћих и међународних организација, као и медија.

Потврђен састанак Ердогана и Додика

Потврђен састанак Ердогана и Додика

Свеобухватна тема овогодишњег Форума је "Унапређење дипломатије у временима превирања", која према ријечима организатора, има за циљ да послужи као темељно средство за тражење мирног излаза из турбулентног периода кроз који свијет пролази.

Анталија је трећи пут домаћин скупа на којем учествују шефови држава и Влада, академици, бизнисмени, представници младих и медија. 

Пратите нас и путем Вибера