Finansiranje NVO

EU priprema zakon po uzoru na SAD

  • Извор: АТВ
  • 17.03.2023. 18:57

Prava bura se digla nakon što je u Republici Srpskoj najavljeno donošenje zakona o finansiranju nevladinih organizacija iako je iz EU prije nekoliko mjeseci najavljeno isto.

Španski list “Politiko” prenosi da Evropska unija priprema zakon kojim će natjerati nevladine organizacije, savjetovališta i akademske institucije da otkriju svako finansiranje izvan Unije u okviru borbe protiv stranog uticaja.

To je najavila i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen kada je predstavljala paket za odbranu demokratije.

Navela je tada da ne treba gubiti iz vida način na koji strane autokrate gađaju zemlje Unije i da strani subjekti finansijski potkopavaju njene vrijednosti. 

"Moramo se bolje zaštititi od zlonamjernog uplitanja. Zato ćemo predstaviti paket Odbrana demokratije. To će iznijeti na vidjelo prikriveni strani uticaj i sumnjivo finansiranje. Nećemo dozvoliti da trojanski konji bilo koje autokratije napadaju naše demokratije iznutra", navela je Fon der Lajen.

Još rigorizniji zakon ovome ima Amerika. Iako je u Republici Srpskoj najavljeno da će zakon biti donesen po uzoru na njihov, Amerikancima nije po volji.

Kada Republika Srpska donosi zakon baš kao njihov onda ga oni nazivaju nedemokratski.

Bez obzira na to, Zakon o neprofitnim organizacijama će u procedure za deset dana, najavio je predsjednik Republike Srpske. Kaže, svaki subjekt koji funkcioniše u Republici Srpskoj moraće da prijavi finansijsku podršku od strane stranih subjekata.

"Mi nećemo biti rigorozni kao Amerikanci u tome dijelu, nećemo slijediti Amerikance u tome da ćemo progoniti iz zemlje one koji ne izvršavaju to, nećemo ih zatvarati po zatvorima, predvidjećemo samo kazne po pitanju finasija i onemogućavanje rada, ali, progona neće biti", naveo je Dodik.

Da se red mora uvesti smatraju i stručnjaci. Važno je kažu, pravno regulisti prostor koji se tiče političkih sistema i demokratije. To što se Republici Srpskoj brani da donese ovakav zakon, a drugima dopušta, samo su dvostruki aršini. 

"Kada se tako nešto pokuša raditi u Republici Srpskoj, onda se to odmah dočeka na nož, bez potrebnih i dovoljnih saznanja o tome šta se to zaista planira uraditi, naravno da je sa bezbjednosnog aspekta vrlo značajna tema, jer kakva je to država ako ne bi imala mogućnost da zna kojoj I šta radi u Republici I čime se bavi", rekao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

"Očigledno je da ovdje nema dovoljno političke kulture i iskustva", rekao je Miloš Šolaja, profesor na FPN.

Zakon SAD-a, strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci, nazivaju stranim agentima na prostoru SAD-a. Prema najavama, ta terminologija biće preuzeta, samo će, umjesto SAD, pisati Republika Srpska.

Zakon bi trebalo da podrazumijeva i prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja.

Тагови:
  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм