Столар открио једноставан трик

Ево како да заувијек заборавите на кондензацију на прозорским стаклима

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 25.12.2023. 09:40

Модерни прозори имају многе предности: смањују уличну буку, задржавају топлоту и још много тога. Али, како то често бива у животу, све има предности и мане. Неколико дана након постављања на прозорима се ствара обилна кондензација.

Зашто се то догађа и како то можемо спречити?

Разлог је разлика између температуре ваздуха у просторији и температуре ваздуха споља. Стакло је оно што раздваја ова два окружења. Када пара дође до њега, она се претвара у воду и таложи у облику кондензације, пише Firenews.

У хладној и прилично влажној просторији вјероватноћа кондензације је већа. У топлој и сувој просторији обично се не ствара. По правилу, на дрвеним прозорима постоје врло мале пукотине, кроз које стално улази много сувљи ваздух с улице, смањујући влажност у просторији.

Нажалост, знојни прозори нису само естетски проблем. Кондензација указује на нездраву микроклиму у стану. Висока влажност доводи до појаве разних врста гљивица и плесни. Недовољна вентилација придоноси накупљању угљен диоксида и повећава концентрацију штетних материја у ваздуху. Као резултат тога, станари почињу да се осјећају лоше.

Како спријечити кондензацију?

1. Провјерите вентилацију. Можда је зачепљена или је потребна већа решетка. Осим тога, у кухињи можете уградити вентилатор.

2. Провјерите има ли пукотина. Хладан ваздух и влага продиру кроз њих и хладе цијелу конструкцију.

3. Не правите прозорске клупице прешироке. Пазите да радијатор не буде прекривен дебелим завјесама.

4. Изолујте зидове. За спољну изолацију мораћете да ангажујете стручњаке, али резултат је вриједан свих напора и трошкова. Зидови ће задржати топлоту зими и хладноћу љети.

5. Уклоните биљке или акваријум с прозорске даске. Они могу послужити као извор прекомерне влаге.

6. Покушајте да смањите влагу у просторији.

7. Уградњу прозора повјерите само искусним монтерима и надзирите процес рада.

8. Скоро сви модерни прозори опремљени су подесивим системима. Правилно и правовремено подешавање прозора помоћи ће вам да пронађете прави начин вентилације, преноси Јутарњи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!