Шта се крије иза свега

Ево због чега је отпуштен Сем Алтман: Нови детаљи отказа пионира вјештачке интелигенције

  • Извор: Блиц
  • 11.12.2023. 21:58

У данима који су услиједили након избацивања Сема Алтмана из ОпенАИ-а 17. новембра, запослени у компанији и неколико чланова шире технолошке заједнице упоредили су овај потез са државним ударом. Наратив непосредно након његовог отпуштања био је да се широким редовима ОпенАИ-а допао Алтман, и да је његово изненадно отпуштање било шокантно - неправилан потез одбора који је давао предност идеологији над захтјевима својих заинтересованих страна и жељама својих запослених.

Међутим, током протеклих неколико недјеља појавили су се нови детаљи који су бацили више свјетла на одлуку одбора - која је на крају преокренута заобилазницом - да отпусти Алтмана.

Ови нови детаљи сугеришу да је Алтман вјешт корпоративни планер који је манипулисао људима и перцепцијама у оквиру ОпенАИ-а да би одржао сопствени углед и да је његова тактика упропастила више од неколико људи у организацији на погрешан начин.

Алтман против Тонер

Када је ОпенАИ-јев одбор први пут објавио Алтманову смјену 17. новембра, није понудио много објашњења осим да Алтман није био "досљедно искрен у својој комуникацији са одбором".

Међутим, нови извјештаји сугеришу да се одбор можда позивао на случајеве у којима је Алтман изигравао чланове одбора - посебно оне који се нису слагали са његовим агресивним приступом увођењу технологије вјештачке интелигенције. Од самог почетка, у ОпенАИ-ју је постојала напетост око тога колико пажљиво треба да се настави, с обзиром на потенцијалну пријетњу коју технологија представља за човјечанство.

На примјер, Алтман се није увијек састајао са чланицом одбора Хелен Тонер очи у очи.

У октобру, Тонер, истраживач који ради у трусту мозгова са сједиштем на Универзитету Џорџтаун, објавила је рад у којем не само да је похвалила ОпенАИ-јевог ривала Anthropic због одлагања објављивања свог чет бота, Клаудеа, већ је критиковала и издавање "беснитог углачавања" ChatGPT."

Алтман је тада позвао Тонерову у вези с тим радом и рекао да би то "могло да изазове проблеме" са Федералном трговинском комисијом, која је већ истраживала ОпенАИ, пренио је Њујорк тајмс.

Тонер је тада понудила да напише извињење управном одбору ОпенАИ-а, али Алтман је касније сам послао мејл руководиоцима ОпенАИ-ја и рекао им да је замјерио Тонеровој, пренио је Тајмс.

"Нисам осјећао да смо на истој страни"

„Нисам осјећао да смо на истој страни по питању штете од свега овога“, цитира Тајмс из његовог имејла.

Њихов сукоб је можда навео Алтмана да повећало тензије између Тонерове и још једног члана одбора, Таше Меколи.

Алтман је позвао друге чланове одбора ОпенАИ-ја и рекао им да Меколи - технолошки предузетник и научник у корпорацији РАНД - жели да Тонерова буде искључена из одбора, рекли су за Тајмс људи који познају дискусију. Меколи је касније рекла да је то "апсолутно лажно" када су је чланови одбора питали о инциденту, пренео је Тајмс.

Алтман против Сутскевера

Алтман и главни научник ОпенАИ (и бивши члан одбора) Иља Сутскевер такође су имали затегнуте односе. Њихове разлике су биле идеолошке до сржи.

Сутскевер је у ОпенАИ-ју виђен као "визионар" вјештачке интелигенције са академским приступом који није нужно добро прошао код инжењера као што је Алтман, рекли су они који су упознати са ситуацијом раније за Бизнис инсајдер. Бринуо се да Алтман гура ОпенАИ да пребрзо развија технологију и желио је да заузме опрезнији приступ.

Током времена, Сутскевер је такође постао фрустриран што је био "изгуран из одлука" о ChatGPT-5 и плановима за повећање производа и компаније, извори су раније рекли за БИ.

Тензије достигле врхунац у октобру

Тензије су достигле врхунац у октобру када је Алтман унаприједио истраживача на ниво који је еквивалентан Сутскеверу, пише Тајмс. Сутскевер је то видио као презир према сопственом положају у компанији и, у знак протеста, рекао је осталим члановима одбора да би могао да да оставку, што су они видјели као захјтев да бирају између Сутскевера или Алтмана, пише Тајмс.

Алтман против свих осталих

Неки од шест чланова одбора у то вријеме сматрали су да је Алтман неискрен и превише прорачунат. Неколико од њих је имало искуство у непрофитним организацијама или академским круговима, а Алтманов приступ техничкој извршној власти "брзо се креће и разбија ствари" није им нужно одговарао, пише Нев Иоркер.

„Осјећали су да је Сем лагао“, рекла је за Њујоркер особа упозната са дискусијама одбора.

Толико су се плашили Алтманове тактике да су, када су почели да причају о његовом уклањању, били намјерни да осигурају да ће то бити изненађење, пише  Њујоркер.

„Било је јасно да ће, чим је Сем сазнао, учинити све што може да поткопа одбор“,  рекла је особа упозната са њиховим дискусијама.

На састанку са особљем ОпенАИ двије ноћи након што је Алтман збачен, Сутскевер је рекао да је једно објашњење које је добио од одбора за Алтманову смену било да је Алтман дао два члана одбора два различита мишљења о члану унутар организације, извори упознати са састанком раније рекао је за БИ. Друго објашњење које је Сутскевер понудио било је да је Алтман дао исти пројекат двјема различитим људима у организацији.

"Најбољи интереси компаније и мисија су увијек на првом мјесту"

„Најбољи интереси компаније и мисија су увијек на првом месту. Јасно је да је било правих неспоразума између мене и чланова одбора. Са моје стране, невјероватно је важно да учимо из овог искуства и примјенимо та учења док идемо напријед као…“, написао је Алтман на свом налогу на платформи "Икс" (претходно Твитер).

Алтман се није јавно осврнуо на оптужбе да му је било тешко радити, али је у интервјуу са Тревором Ноом прошле недјеље признао да постоји потреба за више гласова у одбору који се бави безбједношћу вјештачке интелигенције.

„Узбуђен сам што имам другу прилику да све ове ствари исправим. И раније смо их очигледно погријешили“, рекао је Ноу.

То што је Алтманово смењивање било тако кратко сугерише да је имао подршку шире организације. То је покренуло талас срчаних емоџија на друштвеним мрежама од руководилаца ОпенАИ-а и писмо подршке од особља које прети да ће дати отказ ако не буде враћен на посао. Али нису сви у компанији подржали Алтмана.

Шачица виших лидера ОпенАИ дошла је на јесен у одбор са притужбама на Алтмана, објавио је Васхингтон Пост. Они су сугерисали да би Алтман могао да поремети радни ток у ОпенАИ-у, а неки - укључујући оне који управљају великим тимовима - рекли су да ће Алтман супротставити запослене једни другима на проблематичне начине, пренио је Пост.

Коментари су подстакли одбор да размотри Алтманово понашање као извршног директора, а један запослени је рекао одбору да је Алтман постао непријатељски расположен након што је запосленик подијелио критичке повратне информације са њим. Алтман је затим наставио да поткопава члана тог тима, рекли су извори за Пост.

Чињеница да је Алтман тако брзо враћен на функцију генералног директора сугерише да ниједна од ових оптужби није била довољна за моћне подржаваоце компаније, као што је Микрософт. Сутскевер је такође изразио жаљење због својих поступака. Ипак, на улици се прича да је Алтман можда добио поруку да је вријеме да преправи свој имиџ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.