Međunarodna agencija za energetiku upozorava

Evropa će predstojeću zimu biti suočena sa neviđenom krizom

 • Izvor: Sputnjik
 • 03.10.2022.13:06

Međunarodna agencija za energetiku upozorava da će se Evropa predstojeće zime suočiti sa neviđenom energetskom krizom, a potrošnja gasa će morati da se smanji za još 13 odsto.

U izvještaju agencije o stanju tržišta gasa navodi se da će evropske zemlje, koje su već smanjile potrošnju gasa za više od deset odsto u posljednjih osam meseci, biti primorane da smanje koritćenje "plavog goriva" za još 13 odsto predstojeće zime radi osiguravanja energetske bezbjednosti.

Eksperti se plaše prekida u isporukama gasa, što će natjerati vlade evropskih zemalja da uvedu normiranu potrošnju električne energije.

EU preduzima mjere za rješavanje energetskog pitanja. Ranije je EU pristala da obaveže preduzeća i domaćinstva da smanje potrošnju električne energije za najmanje pet odsto u jeku potrošnje.

Preduzeća su već smanjila potrošnju prirodnog gasa, a mala preduzeća, poput pekara, našle su se pred teškim izborom - da nastave sa radom ili da se zatvore zbog visokih računa za struju.

Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su nastali prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za "Sjeverni tok" zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije - podsjeća "Sputnjik".

Tagovi:
 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.