Нервоза због америчких избора

Европа тражи алтернативу НАТО савезу

  • Извор: Кликс
  • 19.02.2024. 15:18

Парламентарци Европске уније и највиши безбједносни званичници расправљали су иза затворених врата о могућности стварања алтернативе НАТО-у.

Разговори долазе док бивши амерички предсједник Доналд Трамп пријети смањењем потрошње за одбрану и престанком подузимања превентивних корака да би смањили доминацију Русије.

"Свима је јасно: био Трамп или Бајден, земље у ЕУ-у морају се удружити и појачати своју безбједносну игру. То је домаћа задаћа”, изјавила је Хана Нуман, њемачка заступница у Европском парламенту, пише амерички лист The Вашингтон Пост.

Шамар Вашингтону: Мађари одбили да приме америчке сенаторе!

Шамар Вашингтону: Мађари одбили да приме америчке сенаторе!

Новински извјештај истиче да је постојао осјећај нелагоде међу највишим европским дужносницима на Минхенској безбједносној конференцији (МСЦ), као што је рекао републикански сенатор из Охаја ЈД Венс који подржава Трампа током догађаја у хотелу, да би Трампова администрација могла покренути разговоре с руском владом и повући се из Европе.

“Проблем с Европом је тај што сама не пружа довољно одвраћајућег фактора. Мислим да је амерички безбједносни покривач допустио атрофију европске безбједности”, рекао је Венс публици на догађају.

Чак је рекао да руски предсједник Путин не пријети Европској безбједности.

Лукашенко: Бјелорусија је увијек спремна да подржи Републику Српску

Лукашенко: Бјелорусија је увијек спремна да подржи Републику Српску

"Не мислим да је Владимир Путин егзистенцијална пријетња Европи. А у мјери у којој јест, (то показује да) Европа мора преузети агресивнију улогу у властитој безбједности. Чињеница да је он лош момак не значи да се не можемо укључити у основну дипломатију и дати предност америчким интересима”, рекао је Венс, а преноси Вашингтон Пост.

Али њихове бриге подстакао је коментар који је Трамп дао током предизборног скупа раније овог мјесеца. Трамп је својим присталицама рекао да ће охрабрити Русију да чини што год желе” члановима НАТО-а које не троше довољно на одбрану.

Након што су ти коментари изнесени, европски су званичници иза затворених врата расправљали о могућности изградње надопуне НАТО-а на цијелом континенту. Д‌јеловао би у сарадњи с америчким безбједносним гаранцијама, али у случају да америчке гаранције буду повучена, послужиће као вјеродостојна алтернатива.

Поданичка ЕУ тражи санкције Путину због смрти Наваљног

Поданичка ЕУ тражи санкције Путину због смрти Наваљног

"Када бивши и можда будући вођа слободног свијета каже да би сједио и видио како ће Русија напасти НАТО савезнике, морамо поновно размислити о томе како би могла изгледати америчка преданост Европи и Украјини. Морамо се надати најбољем, али морамо се припремити за најгоре”, цитирале су новине ријечи високог безбједносног званичника ЕУ-а.

Званичник је такође рекао да то значи одустајање од подршке Украјини,

У овом тренутку ове су расправе запеле у старим несугласицама. Француска и Њемачка се не слажу ко ће сносити економски терет. Источноевропске нације сумњају у преданост Западне Европе руској пријетњи. Постоји неизвјесност и око успоставе континенталног нуклеарног штита, а оно што више забрињава је да би такав штит и даље блиједио у поређењу с руским арсеналом у нуклеарном сукобу.

(Кликс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм