Наставак америчке политике у Европи

Поданичка ЕУ тражи санкције Путину због смрти Наваљног

  • Извор: АТВ
  • 19.02.2024. 12:42

Још увијек нема званичних потврда од чега је руски опозиционар Алексеј Наваљни преминуо, али високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најављује санкције предсједнику Русије Владимиру Путину.

Борељ је поручио да ће државе чланице ЕУ предложити санкције против одговорних за смрт Наваљног. "А одговоран је сам Путин", рекао је Борељ новинарима у Бриселу.

Он је истакао да ЕУ мора на политичком и војном фронту да настави подршку Украјини и руском народу.

"Морамо да пошаљемо поруку подршке руској опозицији", поручио је Борељ и истакао да ће супруга Наваљног, Јулија Наваљна, током данашњег састанка, послати данас поруку о томе како подржати политичку опозицију у Русији.

Истовремено је предложио да министри ЕУ, у знак одавања почасти Наваљном, преименују режим санкционисаних због кршења људских права у "Режим санкција за људска права Наваљног" како би, како је рекао, његово име заувек било уписано у рад ЕУ на одбрани људских права. Борељ је додао да ће ЕУ наставити да гледа како се одвија рат у Украјини.

Како смо раније писали, смрт Наваљног највише одговара западној пропаганди. Када је глас руског предсједника прошао баријеру и стигао до западних народа, игром случаја је руски опозиционар који није представљао никакву пријету властима у Кремљу преминуо у затвору.

Коме одговара смрт Наваљног?

Коме одговара смрт Наваљног?

Пратећи натписе у водећим западним мејнстрим медијима, сав фокус усмјерен је ка Москви и случају Наваљни. Све ово се дешава у тренуцима када Руси заузимају нове територије у Украјини и доводе сукоб у Украјини у завршну фазу. Уз то, западна пропагандна машинерија поклекла је више пута и посљедњих неколико мјесеци.

Осим што су суочени за критичким размишљањем јавности због помоћи Украјини, конкретно Америци пријети и промјена политичког дискурса. Борба на иностраном тлу изморена је борбом изнутра. Могући повратак Доналда Трампа угрожава деценијски правац у америчкој политици. Као и претходних мјесеци и година, америчку политику испратила је ЕУ. Све ово упућује на то да је "случај Наваљни", превише осјетљив и недефинисан. Ипак, ЕУ је вољна да уведе нови сет санкција Русији и испровоцида увелико тешке односе.

Није изненађење чути за ситне саботаже ЕУ у погледу праћења америчке политике. Тако се од почетка операције у Украјини често саботирају одлуке о извозу оружја овој земљи. Међутим, овај потез Бореља више је изнуђен због тренутне пропаганде, а ЕУ је поново поданички испратила америчке захтјеве.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.