Nastavak američke politike u Еvropi

Podanička ЕU traži sankcije Putinu zbog smrti Navaljnog

  • Izvor: ATV
  • 19.02.2024. 12:42

Još uvijek nema zvaničnih potvrda od čega je ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo, ali visoki predstavnik ЕU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavljuje sankcije predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Borelj je poručio da će države članice ЕU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt Navaljnog. "A odgovoran je sam Putin", rekao je Borelj novinarima u Briselu.

On je istakao da ЕU mora na političkom i vojnom frontu da nastavi podršku Ukrajini i ruskom narodu.

"Moramo da pošaljemo poruku podrške ruskoj opoziciji", poručio je Borelj i istakao da će supruga Navaljnog, Julija Navaljna, tokom današnjeg sastanka, poslati danas poruku o tome kako podržati političku opoziciju u Rusiji.

Istovremeno je predložio da ministri ЕU, u znak odavanja počasti Navaljnom, preimenuju režim sankcionisanih zbog kršenja ljudskih prava u "Režim sankcija za ljudska prava Navaljnog" kako bi, kako je rekao, njegovo ime zauvek bilo upisano u rad ЕU na odbrani ljudskih prava. Borelj je dodao da će ЕU nastaviti da gleda kako se odvija rat u Ukrajini.

Kako smo ranije pisali, smrt Navaljnog najviše odgovara zapadnoj propagandi. Kada je glas ruskog predsjednika prošao barijeru i stigao do zapadnih naroda, igrom slučaja je ruski opozicionar koji nije predstavljao nikakvu prijetu vlastima u Kremlju preminuo u zatvoru.

Kome odgovara smrt Navaljnog?

Kome odgovara smrt Navaljnog?

Prateći natpise u vodećim zapadnim mejnstrim medijima, sav fokus usmjeren je ka Moskvi i slučaju Navaljni. Sve ovo se dešava u trenucima kada Rusi zauzimaju nove teritorije u Ukrajini i dovode sukob u Ukrajini u završnu fazu. Uz to, zapadna propagandna mašinerija poklekla je više puta i posljednjih nekoliko mjeseci.

Osim što su suočeni za kritičkim razmišljanjem javnosti zbog pomoći Ukrajini, konkretno Americi prijeti i promjena političkog diskursa. Borba na inostranom tlu izmorena je borbom iznutra. Mogući povratak Donalda Trampa ugrožava decenijski pravac u američkoj politici. Kao i prethodnih mjeseci i godina, američku politiku ispratila je ЕU. Sve ovo upućuje na to da je "slučaj Navaljni", previše osjetljiv i nedefinisan. Ipak, ЕU je voljna da uvede novi set sankcija Rusiji i isprovocida uveliko teške odnose.

Nije iznenađenje čuti za sitne sabotaže ЕU u pogledu praćenja američke politike. Tako se od početka operacije u Ukrajini često sabotiraju odluke o izvozu oružja ovoj zemlji. Međutim, ovaj potez Borelja više je iznuđen zbog trenutne propagande, a ЕU je ponovo podanički ispratila američke zahtjeve.

Pratite nas i putem Vibera