Блокирање Голфске струје

Европи пријети ледени сценарио

  • Извор: Мондо.рс
  • 12.02.2024. 17:25

За неколико деценија, не зна се када тачно, топљење глечера могло би да блокира Голфску струју (систем струја који доноси топлоту сјеверној хемисфери), пише "Дејли Мејл". Аутори ове студије су са Универзитета Утрехта у Холандији и нису могли да прецизирају када ће се "колапс" догодити.

"Приближавамо се колапсу, али нисмо сигурни колико смо близу", рекао је главни аутор Рене ван Вестен, климатски научник и океанограф са Универзитета у Утрехту.

Многи ову временску неприлику упоређују са култним филмом "Дан послије сутра" из 2004. године у којој човечанство улази у велику олују која планети доноси ледено доба. Ван Вестен је рекао да је тешко предвидјети шта ће се тачно догодити кроз неколико деценија.

Апокалипса у Америци

Апокалипса у Америци

"То такође зависи од стопе климатских промјена које изазивамо као човјечанство", додао је Рене ван Вестен.

Шта је Голфска струја и која је њена улога?

Голфска струја је дио много ширег система струја, званично названог Atlantic Meridional Overturning Circulation или АМОЦ. Описана као 'транспортна трака океана', она преноси топлу воду близу површине океана ка северу – од тропских крајева до сјеверне хемисфере.

Магма све ближа: Ово су снимци апокалипсе

Магма све ближа: Ово су снимци апокалипсе

Када топла вода стигне до сјеверног Атлантика (око Европе и Велике Британије, и источне обале САД), она ослобађа топлоту и смрзава се. Како се овај лед формира, со остаје у океанској води.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм