Dresirani tragači otkrivaju koronu

Finci tvrde da psi mogu nanjušiti virus sa 100 odsto sigurnosti

  • 24.09.2020. 08:09

Finska je rasporedila dresirane pse tragače na aerodorom u Helsinkiju kako bi otkrili putnike zaražene korona virusom.

Četiri pasa, različitih rasa, koje je obučilo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa, počela su u srijedu da "rade" na aerodromu, u okviru ispitivanja, koje finansira vlada, navodi AP.

Riječ je o četvoromjesečnom ispitivanju alternativne metode za testiranje na korona virus, koja bi mogla da se pokaže kao isplativiji i lakši način za otkrivanje zaraženih putnika.

Finska se odlučila na ovaj potez nakon što je studija Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Helsinkiju nagovijestila da psi, koji su za to dresirani, mogu da otkriju korona virus sa skoro 100 odsto sigurnosti, prenosi Skaj njuz.

Profesorka sa Univerziteta u Helsinkiju, Ane Hjelm Bjorkman, ocijenila je da je riječ o obećavajućem metodu i poručila da će, ukoliko bude funkcionisano, to biti dobar metod za skrining i u drugim mjestima, prenosi Tanjug.

Kao primjer mjesta na kojima bi obučeni psi mogli da "rade", navela je bolnice, luke, domove za stare, sportske i kulturne događaje, prenosi USA Today.

Ona je navela da je Finska druga zemlja na svijetu, a prva u Evropi, koja daje psima da nanjuše korona virus.

Sličan program počeo je da se sprovodi na aerodromu u Dubaiju tokom leta.

Putnici koji pristali da se besplatno testiraju u okviru ovog programa u Helsinkiju ne moraju da imaju direktan fizički kontakt sa psom.

Oni treba da se obrišu maramicom, koja se onda stavlja u teglu i daje psu u odvojenoj kabini.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм