Остаће отворени до 14. јануара

Финска поново отворила два од осам граничних прелаза с Русијом

  • 14.12.2023. 22:54

Финска је поново отворила два гранична прелаза с Русијом, након затварања свих контролних пунктова у новембру.

Главни прелази Валима и Нирала на југоистоку земље поново су отворени за саобраћај, док ће преостали прелази и финско-руска граница остати затворени, јавља Анадолија.

Гранични прелази о којима је ријеч остаће отворени до 14. јануара, а премијер Петери Орпо казао је да би цијела источна граница могла поново бити затворена "ако Русија настави да врши притисак на финску владу".

Орпо је додао да је влада донијела ову одлуку да види да ли "има промјене набоље".

Подсјетимо, Хелсинки је крајем новембра донео одлуку да у потпуности затвори све граничне прелазе са Русијом до 13. децембра због прилива миграната, за који Финска оптужује Русију. Москва, према верзији Финске, охрабрује тражиоце азила да путују преко њене границе у земље Европске уније и НАТО-а.

Држава увјерава да има доказе да су руске власти активно помагале људима да стигну до границе, организујући групни транспорт и обезбјеђујући опрему, па чак и регрутујући људе.

Москва је ове наводе демантовала, а критика је услиједила и из Савјета Европе, из ког су рекли да ове мјере представљају ризик по здравље миграната. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!