Грешка

Фон дер Лајенова Аушвиц назвала пољским логором, Варшава упутила протест

  • Извор: СРНА
  • 28.01.2024. 19:04

Пољска је данас протестовала због грешке коју је у објави на друштвеним медијима направила предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен која је сугерисала да је нацистички логор Аушвиц био пољски.

Објава Фон дер Лајенове на платформи "Икс" касније је исправљена и наведено је да је Аушвиц био нацистички логор смрти, преноси агенција АП.

"Када пишете о нацистичком логору смрти Аушвиц, онда треба нагласити да је успостављен под окупацијом Њемачке", навео је у поруци на "Иксу" пољски министар спољних послова Радослав Сикорски.

Према пољском закону кажњиво је оптуживати Пољаке за злочине нациста почињене на пољској територији.

У свијету је јуче обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста који је установљен 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН.

За датум обиљежавања, односно сјећање на милионе жртава страдалих у Холокаусту током Другог свјетског рата, изабран је 27. јануар, дан када су јединице Совјетске армије 1945. године ослободиле највећи нацистички концентрациони логор - Аушвиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм