Vladimir Putin

"Formiranje multipolarnog svijeta se nastavlja, najveći dio čovječanstva želi nezavisan razvoj"

  • 15.08.2023. 09:42

Najveći dio zemalja svijeta danas je zainteresovan za nezavisan razvoj i očuvanje svog suvereniteta, kulture i tradicije, rekao je danas predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin na otvaranju 11. Moskovske međunarodne konferencije o bezbjednosti.

U uvodnom izlaganju, Putin je istakao da se nastavlja formiranje multipolarnog svijeta, ali da se u isto vrijeme u različitim dijelovima planete ponovo razbuktavaju stari konflikti, a započinju se i novi.

Oni koji izazivaju ove tragedije, kako je objasnio ruski predsjednik, imaju za cilj sopstveni profit, iza kojeg stoji Zapad.

NATO nastavlja da razvija i jača svoje ofanzivne kapacitete, a sve to se dešava u isto vrijeme dok prestaje da važi kontrola naoružanja, dodao je on. Zbog toga, kako je rekao, smanjenje bezbjednosnih rizika biće moguće samo ako se međunarodna zajednica ujedini. 

Ipak, Rusija nastavlja da se zalaže za mir i formiranje jednog pravednog svijeta, dok u isto vrijeme Zapad šalje svoje stručnjake, plaćenike i milijarde dolara u Ukrajinu, a sve to kako bi se konflikt razbuktao. Situacija u Ukrajini je stoga dobar primjer jedne politike koja podrazumijeva dolivanje ulja na vatru, jer se Zapad trudi da u konflikt uvuče i druge države. 

Putin se osvrnuo i na situaciju u Africi i podsjetio da su se i Centralnoafrička Reopublika i Mali našli na udaru terorističkih grupa, nakon što je Zapad izvršio intervenciju u Libiji. 

Predsjednik Rusije je skrenuo pažnju i na Azijsko-pacifički region, za koji je rekao da se SAD trude da u njemu izmjene postojeći međunarodni poredak, i da ga prekroje tako da on odgovara njihovim interesima. 

Пратите нас и путем Вибера