Спремни за украјинско ратиште

Француска "дигла" Легију странаца?

  • Извор: Б92
  • 03.04.2024. 14:12

Појавиле су се нове информације о војном контингенту који Париз наводно припрема да пошаље у Украјину, рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је додала да се ради о батаљону Легије странаца.

"Команда француске Легије странаца почетком марта одредила је састав тактичке групе у рангу батаљона од око 1.500 људи. Очекује се да ће у априлу група бити доведена у стање пуне борбене готовости за оперативно 'пребацивање' на украјинско позориште војних операција", открила је Захарова, а преносе руски медији.

Француски председник Емануел Макрон је, подсјетимо, недавно изјавио да није искључено да би могло да дође до слања трупа у Украјину што је изазвало велику полемику у јавности.

"Трагови терористичког напада воде ка украјинским обавјештајним службама"

Директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин рекао је да је Париз већ спремио 2.000 војника за прву фазу слања трупа.

Ипак, поједини француски плаћеници већ ратују на страни Украјини. Москва је раније ове године саопштила да је уништила једно од упоришта страних плаћеника у Харкову, у којем је погинуо велики број француских бораца, на шта су из Министарства одбране те земље изјавили да не могу да бране својим грађанима да ратују, јер је Француска "демократска земља".

"У Украјини отворено говоре о све већим проблемима са мобилизацијом. Стручњаци напомињу да ће ове године постојећи мобилизациони потенцијал опасти за скоро 70 одсто. Ситуацију неће поправити ни предложене мјере за регрутовање жена у војску", каже Захарова, напомињући да Украјинци више не желе да буду топовско месо.

Језиве бројке: Шојгу открио колико је Украјина изгубила војника од јануара

Језиве бројке: Шојгу открио колико је Украјина изгубила војника од јануара

Како додаје, многи данас бирају прије одлазак у затвор него на фронт. "Тако је крајем марта у Лавову човјек који је категорички одбио да буде мобилисан осуђен на три године затвора. Своју одлуку објаснио је тиме што не жели да ратује и убија Русе".

Чак је и "Политико" крајем марта писао да је у Украјини све мање људи спремно да иде на фронт и да то постаје тренд. "Све више људи (у Украјини) је песимистично по питању исхода сукоба. Они се питају да ли је Украјина способна да побиједи Русију", каже Захарова.

Тежак ударац за Украјину: Руси разнијели мост који се користио за залихе хране

Тежак ударац за Украјину: Руси разнијели мост који се користио за залихе хране

Портпаролка МСП-а је, такође, истакла да ће се борба против кијевског режима наставити. Потврдила је да Кијев стоји иза терористичких напада по Русији и подсјетила да је и Кирил Буданов, шеф војне обавјештајне управе Украјине, 31. марта изјавио да су напади на Белгородску област Русије веома корисни за Украјину, пренео је руски портал Раша тудеј Балкан.

(Б92)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.